no comments

3 KAEDAH STRAIGHTFORWARD UNTUK MENGURANGKAN DATA TINJAUAN KUALITATIF

Untuk beberapa analisis data kualitatif mungkin kelihatan seperti tugas yang menakutkan. Sesetengah penyelidik kuantitatif secara terbuka mengakui bahawa mereka tidak akan tahu di mana untuk memulakan jika diberikan kerja, dan proses yang tidak dikenali menakutkan mereka. Tidak seperti metodologi kuantitatif, analisis kualitatif tidak mengikuti prosedur seperti formula yang boleh digunakan secara sistematik dan analitis. Apabila kita memulakan perjalanan kualitatif, kita perlu bersedia untuk bekerja dengan cara yang lebih intuitif dan tidak semestinya nyata. Tetapi itu tidak menyiratkan metodologi kualitatif yang kurang kekurangan. Sebaliknya – ia hanya menghasilkan keputusan dengan cara yang berbeza untuk kajian kuantitatif.

Jangan biarkan judul tajuk ini menipu anda, analisis kualitatif bukanlah tugas yang mudah. Seringkali memakan masa dan kadang-kadang agak huru-hara, penyelidik umumnya tidak tahu di mana kajian akan membawa mereka. Tetapi, hey, itu juga keindahan kaedah kualitatif dan potensi tersembunyi.

Temu bual membaca berulang kali untuk mengenali data anda adalah di mana kebanyakan penyelidik kualitatif bermula. Dalam penyelidikan kualitatif, kita melibatkan diri dalam kajian ini; kita tidak mula mula mencari objektiviti, tetapi lebih dekat. Ingat, sebagai penyelidik kualitatif, anda adalah alat penyelidikan.

Yang mana kaedah mengkaji untuk memilih?

Sebagai penyelidik novel, mungkin lebih baik untuk menjauhkan diri dari beberapa jenis metodologi penyelidikan dan analisis kualitatif. Teori yang berasaskan, sebagai contoh, mungkin agak rumit dan bercita-cita untuk melaksanakan sebagai tugasan pertama anda (jika anda benar-benar mahu melaksanakannya dengan betul). Mungkin lebih selamat untuk mula memilih cara yang lebih santai untuk menangani bahan anda.

Jika anda telah melakukan wawancara kualitatif, berikut adalah tiga kaedah yang boleh digunakan untuk menganalisis data anda:

 1. Analisis kandungan tematik

Ini mungkin kaedah yang paling biasa digunakan dalam penyelidikan kualitatif. Ia bertujuan untuk mencari corak umum merentasi set data. Ia biasanya mengikuti langkah berikut:

 • Mengenali data (membaca dan membaca semula).
 • Pengekodan (pelabelan) keseluruhan teks.
 • Mencari tema dengan makna makna yang lebih luas.
 • Menyemak semula tema untuk memastikan ia sesuai dengan data.
 • Menentukan dan menamakan tema.
 • Penulisan (mencipta naratif yang koheren yang merangkumi sebut harga dari penemuduga).
 1. Analisis naratif

Pendekatan ini menjadi semakin popular, terutamanya dalam sains sosial. Seperti namanya, ia adalah mengenai membuat cerita. Ia boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Mengumpulkan cerita.
 • Menganalisis setiap cerita dan mencari pandangan dan makna.
 • Membandingkan dan membezakan cerita yang berlainan; cari tafsiran.
 • Buat kisah baru yang menghubungkan perkara-perkara sebelumnya dalam novel dan cara yang berwawasan.
 1. Pendekatan deduktif

Dalam sesetengah kes, ia mungkin menggunakan pendekatan yang agak tidak kualitatif. Pendekatan deduktif bermakna anda sudah mempunyai rangka kerja yang telah ditetapkan untuk analisis. Penyelidik (anda) kemudian menggunakan rangka kerja ini untuk menganalisis data (iaitu keratan berita, transkrip, wawancara, dan lain-lain). Dalam pendekatan ini, penyelidik menguji teori-teori yang telah sedia ada. Tema dan konsep diputuskan sebelum analisa bermula dan dikenakan ke atas bahan tersebut. Pendekatan ini agak mudah dan cepat, bagaimanapun, ia umumnya hanya boleh digunakan apabila anda tidak mencari kedalaman dan pemahaman yang baru.

Menggunakan perisian komputer untuk analisis data

Hari-hari lama yang baik apabila para penyelidik kualitatif dapat ditemui tanpa henti menyusun semula Nota Post-it mungkin akan berakhir pada masa akan datang. Sesetengah masih memilih kaedah pena dan kertas nostalgia untuk menganjurkan bahan penyelidikan mereka; Walau bagaimanapun, semakin banyak penyelidik kini menggunakan program komputer seperti ATLAS.ti atau NVivo untuk membantu menguruskan data mereka. Ini tidak bermakna komputer hanya melakukan analisis – itu masih pekerjaan penyelidik. Program perisian ini dapat membantu kami mengatur, mengambil dan membentangkan data kami dengan cara yang berkesan dan lebih koheren.

SUMBER : Mike Rucker

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL