no comments

23 Strategi Terbaik untuk Menguasai Cadangan Penyelidikan Anda

Apabila anda maju ke titik dalam pendidikan anda di mana anda akan mengambil projek penyelidikan utama atau projek tesis, anda perlu tahu bagaimana menulis cadangan penyelidikan. Ini mungkin untuk cadangan penyelidikan PhD atau cadangan untuk kajian sarjana muda anda. Walau bagaimanapun, cadangan penyelidikan bukan hanya untuk tujuan akademik. Apabila anda lulus dan masuk ke dalam tenaga kerja, anda juga mungkin perlu menulis cadangan penyelidikan.

Apakah maksud ini untuk anda?

Anda perlu menguasai kemahiran yang diperlukan untuk menulis cadangan kertas penyelidikan yang berkesan supaya anda dapat dengan mudah menghasilkan satu ketika diperlukan dalam pendidikan atau kerjaya anda. Pasukan Penulisan Custom mengumpulkan 23 strategi yang akan membantu anda menguasai cadangan penyelidikan anda. 

Tujuan cadangan

Cadangan penyelidikan akan menyediakan pengajar anda dengan topik penyelidikan dan rancangan penyelidikan anda supaya dia akan tahu dengan tepat apa yang anda lakukan dan bagaimana anda merancang untuk menyelesaikan tugas anda. Anda juga perlu menulis cadangan penyelidikan apabila anda bekerja dalam kerjaya berorientasikan penyelidikan. Adalah perkara biasa untuk menulis cadangan penyelidikan untuk memperoleh pembiayaan untuk pelbagai projek penyelidikan.

Tetapi itu bukan semua:

Mungkin fungsi yang paling penting dalam esei cadangan penyelidikan adalah bahawa ia akan membantu memberi anda arahan apabila anda memulakan projek penyelidikan anda. Belajar cara menulis karangan cadangan akan memberi anda asas yang anda perlukan untuk meneruskan kerja anda dengan:

 1. Memastikan anda berfikir dengan teliti mengenai projek penyelidikan anda
 2. Membantu anda menyempitkan topik anda
 3. Membantu anda membuat rancangan dan melekatinya
 4. Membantu anda mendapatkan idea dan pemikiran anda
 5. Membenarkan anda meyakinkan pembaca bahawa kerja anda adalah penting
 6. Menggalakkan anda untuk mempertimbangkan kesulitan yang mungkin dan menganalisisnya
 7. Membenarkan anda untuk menunjukkan tahap kerjasama anda dengan pengajar anda

Kini sudah tiba masanya untuk mengetahui cara menulis cadangan penyelidikan, bermula dengan apa yang harus anda lakukan sebelum anda mula menulis.

Bagaimana hendak mendekati cadangan penyelidikan anda

Apabila mempelajari cara menulis cadangan penyelidikan, ingatlah bahawa cadangan penyelidikan hanya sebanding dengan rancangan penyelidikan. Perlu diingat bahawa pelan projek penyelidikan anda tidak semestinya diukir dalam batu. Sebaik sahaja anda menunjukkan kepada penyelia anda, dia mungkin mempunyai cadangan yang baik untuk anda. Terdapat tiga peringkat utama penulisan cadangan penyelidikan:

 1. Memilih topik cadangan penyelidikan dari pelbagai topik penyelidikan
 2. Mengenalpasti sumber-sumber yang akan anda rujukan
 3. Penulisan cadangan penyelidikan sebenar

Memilih topik untuk cadangan penyelidikan anda mungkin merupakan bahagian yang paling sukar dalam proses ini kerana terdapat senarai panjang topik cadangan penyelidikan. Apabila memilih topik untuk penyelidikan anda, adalah penting untuk mengambil pertimbangan berikut:

 1. Anda perlu mencari topik yang menarik.
 2. Topik ini sepatutnya menjadi penyiasatan yang sesuai.
 3. Perlu ada banyak sumber yang berkaitan dengan topik ini.

Ia juga boleh menjadi satu cabaran untuk mengumpulkan sumber-sumber rujukan untuk cadangan penyelidikan anda, tetapi anda mempunyai begitu banyak kemungkinan untuk meneroka, seperti internet, katalog tematik di perpustakaan universiti anda, dan perpustakaan umum, supaya anda dapat mengatasi halangan ini.

Tetapi ini hanya permulaan:

Sebaik sahaja anda mempunyai topik, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan setiap aspek topik anda dan masukkan hasil proses pemikiran ini dalam cadangan penyelidikan anda. Apabila merenungkan topik anda, jawab soalan-soalan berikut:

 • APAKAH topik yang akan anda pilih? Ini adalah masa yang tepat untuk memilih topik atau menyempitkan topik jika terlalu luas.
 • MENGAPA anda telah memilih topik ini? Memperkenalkan maklumat tentang implikasi topik dan membentangkan apa yang ingin anda capai.
 • BAGAIMANA anda akan mendekati penyelidikan untuk topik ini? Tunjukkan kaedah penyelidikan yang anda gunakan.
 • BAGAIMANA anda akan mendekati topik tersebut dengan cara yang dicadangkan? Berikan justifikasi anda untuk memilih kaedah penyelidikan ini.
 • APABILA anda akan menyelesaikan penyelidikan anda? Sediakan garis masa untuk penyelidikan anda, membahagikannya kepada kepingan-kepingan kecil yang lebih mudah diurus dan menetapkan tonggak untuk setiap.

Pastikan anda menulis jawapan kepada lima soalan ini dan kemudian anda akan berjalan dengan lancar untuk menulis cadangan yang hebat. Pada ketika ini, anda juga perlu menghabiskan masa membaca bahan rujukan anda dan membuat nota dari semua sumber anda yang berbeza.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang tujuan cadangan dan cara mendekatinya dari University of Southern California .

Sebaik sahaja anda telah melakukan semua ini, anda mempunyai arah yang kukuh untuk bergerak. Ini bermakna anda kini boleh mula menulis, jadi mari turun kepada butiran cara menulis kertas cadangan.

Bagaimana menulis cadangan penyelidikan

Mari kita lihat format cadangan penyelidikan. Berikut adalah garis asas untuk cadangan:

 • Tajuk muka surat
 • Pengenalan
 • Penyataan masalah dan hipotesis
 • Objektif
 • Kajian kesusasteraan (digunakan antara 10 hingga 15 sumber)
 • Kaedah (kaedah penyelidikan yang digunakan dan persampelan)
 • Pelan penyelidikan, termasuk pencapaian
 • Kesimpulannya
 • Rujukan

Apabila datang untuk membuat halaman tajuk anda, di sini adalah templat cadangan penyelidikan yang memaparkan format untuk menulis halaman tajuk cadangan supaya lebih mudah untuk mengkonseptualisasikan:

Apabila ia datang kepada cadangan sebenar, adalah berguna jika anda menggunakan subheadings untuk membahagikan kandungan anda. Anda boleh mencari templat cadangan penyelidikan tambahan dengan Newcastle University dan University of Adelaide .

Ingatlah bahawa salah satu tujuan utama cadangan anda adalah untuk menjadikan hidup anda lebih mudah. Dengan meluangkan masa untuk benar-benar menubuhkan matlamat anda ketika menulis cadangan anda, anda akan menyelamatkan diri anda kekecewaan di kemudian hari kerana anda akan berpeluang untuk meramalkan masalah yang berpotensi. Berikut adalah isu utama yang biasanya ditangani dalam cadangan penyelidikan yang baik:

 • Tajuk luas projek penyelidikan anda
 • Mengetatkan topik kertas penyelidikan anda
 • Penyataan tesis anda
 • Soalan penyelidikan yang akan anda hadapi (jangan mengatasi lebih daripada tiga soalan)
 • Kajian awal kesusasteraan yang relevan yang menunjukkan apa yang difikirkan oleh orang lain mengenai topik penyelidikan anda
 • Kaedah penyelidikan anda, termasuk apa itu dan mengapa anda memilihnya
 • Apa-apa batasan yang anda hadapi dalam penyelidikan anda (jangan ingat apa-apa yang pernah sempurna)
 • Pelan penyelidikan anda dibentangkan dari segi pencapaian
 • Hasil yang diharapkan dari penyelidikan (ini adalah di mana anda meramalkan apa yang akan terjadi)

Petua tambahan

Sememangnya, menulis sesuatu yang penting sebagai cadangan penyelidikan boleh menakutkan, walaupun dengan maklumat yang diberikan di atas, jadi berikut adalah beberapa petua tambahan:

 1. Mula menulis awal supaya anda boleh mengambil masa anda. Perlu diingat bahawa jika anda ingin mengendalikan penyelia anda, anda tidak akan menulis cadangan ideal semalaman.
 2. Jangan tidak mengemukakan draf pertama cadangan anda; ia boleh menjadi lebih baik!
 3. Meneliti draf akhir cadangan anda! Saya tidak boleh mengatakan ini cukup! Menurunkannya sekurang-kurangnya dua kali.
 4. Simpan nombor perkataan dalam fikiran. Cadangan biasanya membentuk kira-kira 10% daripada jumlah keseluruhan projek. Ini bermakna jika anda menulis kertas penyelidikan yang mengandungi 20,000 perkataan panjang, cadangan anda adalah sekitar 2,000 perkataan.
 5. Apabila ia datang kepada kajian literatur anda, gunakan 10-15 sumber yang boleh dipercayai. Anda akan memerlukan lebih daripada ini untuk kertas penyelidikan anda, tetapi cadangan itu akan membolehkan anda memberikan tinjauan literatur awal.
 6. Jangan cakapkan apa yang sudah dibincangkan. Inilah penyelidikan anda, jadi asal!
 7. Anda boleh mencampurkan pendekatan dalam penyelidikan dan kertas anda kerana ia dapat membantu memberikan bukti objektif anda.
 8. Jadilah konsisten dalam hujah anda.
 9. Elakkan menggunakan suara pasif apabila menulis.
 10. Elakkan penggunaan cliches atau frasa yang biasa atau boleh diramal, seperti “Kesimpulan.”

 

SUMBER: Custom Writing Service

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL