no comments

Semangat Dr Fauzi terus Membara Meskipun Pernah Di Persenda

Perjuangan beliau dalam menghadapai kata nista dan sindiran tidak goyah. Beliau yakin dengan perjuangan pengajian ini, akan mengapai keberhasilan.

Begitulah semangat anak muda, Dr Mo Fauzi Bostanudin dalam menjalani liku2 sebagai pelajar Phd.

Ikuti kisah beliau yang memberi inspirasi.

‘Jadilah orang yang bermanfaat, walaupun hanya sekadar dengan memberi semangat’
Alhamdulillah. Graduated with PhD in Pharmacy and Biomedical Sciences from Uni of Portsmouth (UK) in July 2016

Now it has been a week being a lecturer (or they call it as assistant professor) at Cyberjaya College University of Medical Sciences (CUCMS)

Started my Ph.D at the age of 23, finished at 27

– People said ‘Kau terus buat PhD tanpa master ? habis la. Susah la kau nanti’
– People said ‘Kau tak kahwin lagi ? Mesti serabut hidup kan ? Tengah buat PhD, tiada siapa jaga makan minum’

Itu adalah antara kata-kata yang sering diterima dahulu. I believe, kawan-kawan semua may have received macam-macam lagi. Though it’s true but I got annoyed at some point (haha :p) and somehow affected my self confidence
.
BUT GUYS, YOU ARE THE CAPTAIN OF YOUR OWN SHIP. SO, DON’T LET ANYONE ELSE TAKE THE WHEEL
.
Trust me, there will be so many distractions coming up during your journey. Tapi kalau kita disiplin and focus, we will eventually finish the journey (regardless of the duration)

pg-camp

You will be lonely at some point, but you are not the only one who live in this world, right ? Find other homo sapien to talk to. You supervisors, colleagues, jiran sebelah rumah, makcik cleaner, pak jaga. Anyone!

For young PhD candidate, I know you are still playful. Hehe. :p But don’t lose focus, lads ! Bahaya !

Yang masih bujang, take it easy. Jodoh itu rahsia Allah kan. Status bujang tiada kena mengena dengan PhD. Ramai lagi orang tiada PhD yang tak kahwin lagi pun :p

STAY FOCUS, STAY MOTIVATED, BE DISCIPLINED, BE GOOD WITH SUPERVISORS and DO’A

All the best comrades ! ^_^

*attached is my graduation photo. Obviously the malay face one is me (lol!)

Berkelana di negeri asing bukan lah mudah. Semoga apa yang di kongsi kan dapat membuatkan pendukung pendukung ilmu terus berjuang memartabatkan ilmu bukan sekadar gelaran semata. Terima kasih Dr Mo Fauzi Bostanudin atas perkongsian.

Beliau boleh di hubungi di fb Mo Fauzi Bostanudin.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL