no comments

Aktif dalam NGO tidak menghalang Pemuda ini Peroleh PHD

Pemuda hebat ini adalah antara seorang yang aktif dalam Persatuan Belia Islam Nasional. Namun, kegigihan beliau tidak menghalang untuk membahagi masa antara penglibatan dalam PEMBINA dan pengajian PHD.

Kini, kita boleh berbangga punya pemuda yang saja berintelektual malahan sangat komited dengan perjuangan belia. Beliau adalah Dr Muhammad Noorazlan Abdul Aziz. Berikut adalah nukilan beliau sebaik menerima Ijazah Doktor Falsafah. Tahniah Di ucapkan.

” Erti sekeping ijazah “Doktor Falsafah”

Adik-adikku atau senior-seniorku yang sedang menyambung pengajian master/PhD

1. Jangan takut dengan cabaran di hadapan. “Cabaran” itu biasa bagi seorang pelajar master/PhD.

Kadangkala kita diuji dengan masalah Supervisor, Duit, Eksperimen, Komitmen keluarga, mak ayah dan lain-lain. Itu semua adalah ketentuan dan jalan yang perlu dilalui oleh kita.
Sukar untuk mencari seorang pelajar master/PhD yang tidak pernah melalui apa jua tekanan melainkan majoritinya pasti merasai.

Lalui cabaran itu dengan sabar, kerana Allah sentiasa berada disamping orang yang sabar dan Allah suka akan orang yang sabar.. 🙂

2. Jangan dengar kritikan manusia. Adakalanya ada yang bertanya,

“Berapa lama lagi nak siap? dah bertahun aku tengok ko stuck dengan benda ni”,

“ko nak sambung master/PhD buat apa, bukan boleh kayakan ko pun…”

Lantak pi depa. Berapa lama masa yang anda ambil untuk siapkan master/PhD bukan kayu ukur anda adalah cemerlang atau tidak.
Ada orang beruntung dapat supervisor bagus, eksperimen banyak kemudahan dan teman-teman yang supportive.

Ada juga orang yang kurang beruntung, dapat pula supervisor bermasalah, eksperimen kurang fasiliti dan banyak teman saling hasad dengki.

Anda cemerlang disebabkan ilmu yang anda dapat sepanjang pengajian dan sejauh mana ilmu itu dapat disumbangkan untuk masyarakat.

Kaya atau tidak kaya, bukan neraca utama kita sambung pengajian. Kerana neraca utama kita hanyalah untuk beri sumbangan terbesar kepada masyarakat dan mengejar kejayaan ilmu tertinggi.. 🙂

Apa jua, sahabat-sahabatku, jangan takut dengan master/PhD itu.
Laluinya dengan tabah. Cepat atau lambat, bukan penentu kecemerlangan. Muda atau lebih berusia bukan pula kayu ukur kepada kejayaan.

Teruskan! Tabahlah! dan sabarlah!

Kerana anda hebat. tak ramai manusia sanggup redah cabaran sebegini seperti mana anda…  “

Semoga Dr terus komited memperjuangkan usaha pendidikan dan belia di malaysia.

P/S : Terima kasih atas nukilan bermakna dari Dr Muhammad Noorazlan. Beliau boleh di hubungi di page facebook Azlan Wildan

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL