1 comments

Selangkah Ke Dunia PhD: Antara Realiti Dan Fantasi

Nota Editor: Kisah perkongsian ini adalah daripada seorang blogger yang merupakan lepasan graduan PhD. Beliau yang lebih selesa menggelarkan dirinya Cik Z berkongsi pengalaman ketika berada di dalam dunia Master dan PhD. Semoga kisah dan tips yang diberikan dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Melangkah ke hari-hari terakhir sebelum berakhirnya tempoh cuti belajar, saya rasa ada baiknya saya buat entri-entri khas berkaitan dunia Phd untuk rakan-rakan yang bakal dan sedang melanjutkan Phd. Sharing is caring, ye tak? Untuk kali ini, saya ingin senaraikan beberapa perkara yang perlu diambil perhatian sebelum kita melangkah ke dunia Phd dan sebaik saja kita memulakan Phd. Apa yang saya kongsikan ini adalah hasil pemerhatian saya semata-mata. Lain orang mungkin lain pula pendapatnyanya kan.

Kenapa saya gunakan istilah dunia Phd? Sebabnya, sebaik saja kita mendaftar masuk sebagai pelajar Phd, kita sebenarnya dah pun masuk ke dunia atau dimensi yang lain. Dunia yang penuh cabaran. Mental dan fizikal. Saya percaya, semua orang yang pernah berada dalam dunia ini pasti akan pernah menangis sekurang-kurangnya sekali. Dan.. sebaik saja melangkah keluar dari dunia yang aneh ini, seseorang itu pasti akan berubah menjadi seseorang yang baru dan berbeza. Tak percaya? Jom cuba sendiri he he…

Antara Master by Coursework & Research dan Master by Research

Sengaja saya mulakan diskusi ini dengan topik yang ini. Percaya atau tidak, cara/mode pengajian master kita sedikit sebanyak akan mempengaruhi cara kita bekerja dalam dunia PHD. Contohnya, saya dulu ambil master by coursework and research. Kelebihannya, saya dapat banyak ilmu baru yang pelbagai. Jadi bila nak buat research tu ada banyak juga pilihan topik, he he tapi ada masanya sampai tak tahu pula nak pilih yang mana. Cumanya masa untuk buat research tu singkat sangat jadinya research yang kita buat tu tak terlalu in depth. Kesannya bila kita nak pilih tajuk untuk buat phd, mulalah blur. Dari pemerhatian saya, rakan-rakan yang ambil master by research pula mereka ni lebih fokus masa memula nak buat phd. Biasanya mereka akan buat topik yang sama untuk Master dan Phd. Ramai juga yang terus je sambung phd dengan supervisor yang sama. Mungkin sebab diorang ni dah ada aim topik apa yang hendak difokuskan. Maksudnya dari awal master lagi mereka dah tahu hala tuju perjalanan research mereka. Dari segi pengalaman, dah semestinyalah mereka2 ni lebih berpengalaman dalam selok belok research. Kiranya bila buat phd tu macam “kacang” kot.Tapikan, kalau ada peluang balik semula kedunia master pun, InsyaAllah saya tetap pilih master by coursework and research sebab saya memang suka belajar sesuatu yang baru. Dan semuanya tu memang sangat berguna dan membantu pada masa-masa tertentu.

Dari Master, shortcut terus ke PHD?

Jika anda perasanlah, akhir-akhir ni ramai sangat pemegang Phd yang muda-muda belia. Bawah 30 an kebanyakannya. Ada yang belum pun 25 tahun dah pun dapat Phd. Tahukah anda, yang sebenarnya kita boleh convert Master to Phd? Ini memang short cut yang betul-betul shortcut tau. Caranya ialah, selepas setahun buat Master kita boleh mohon untuk convertkan Master kita tu ke Phd tanpa perlu habiskan Master. Macam biasa adalah beberapa syarat yang perlu dipenuhi. Tapi rasanya tak berapa susah nak dapatkannya sebab saya dah saksikan ramai adik-adik junior yang berjaya buat permohonan ni.

Tapi secara peribadi, saya tidak begitu menyokong kaedah shortcut sebegini. Kenapa? Sebabnya saya dapati ada adik-adik ni macam tak berapa nak “berdiri sendiri”. Nampak masih terkial-kial gitu. Jadi pada pandangan saya la ada baiknya kita dapatkan Master dulu barulah sambung ke Phd. Sebab sepatutnya bila kita di dunia Phd ni kita jadi independent dan dah tahu apa yang patut kita buat. Bayangkanlah kalau nak cari journal paper atau references pun masih nak tanya orang, tak ke tak bagus tu. Dunia Master tu sebenarnya sangat penting. Seolah-olahnya sebagai jambatan untuk kita mematangkan diri. Masa ni la kita belajar macam mana nak buat research dan menulis thesis. Start from zero. Jadinya pengalaman tu lah yg kita akan bawa pula semasa buat Phd nanti.

Kerja dulu VS terus sambung PHD

Topik ni memang banyak pro and cons nya. Dulu-dulu ramai yang akan kerja dulu beberapa tahun lepastu barulah sambung Phd. Tapi zaman sekarang ni memang ramai (hampir kesemuanya kot) akan terus sambung Phd sesudah tamatnya Master. Ye lah sekarang ni banyak pilihan sumber kewangan (contoh mybrain 15). Masa saya mula-mula buat Phd dulu, agak terkejut juga bila ramai yg panggil kita kakak. Eh muda belianya lah kan semua orang.

Dalam kes saya yang bekerja dulu baru nak sambung Phd, cabaran utamanya ialah masa nak cari topik dan mencari supervisor. Bayangkanlah dah bertahun-tahun kita tinggalkan dunia research, maka dah tentulah kita akan rasa sangat sukar. Teaching dan Research adalah dua bidang yang berbeza. Bukan mudah nak tukarkan momentum mengajar kepada dunia Research pula.

Tapi jangan tak tahu yang sebenarnya ada banyak juga kebaikan bila kita dah kerja dulu ni. Kelebihannya ialah kita akan rasa lebih fresh dan bersemangat. Sebab kita tahu kita sedang memulakan kehidupan yang baru. Lagi satu kalau kita dah terbiasa dengan rutin bekerja, secara tak langsung bila mula buat Phd pun kita masih juga akan terbawa-bawa habit dan rutin yang sama. Contoh macam saya sendiri, masih juga datang ke uni setiap hari dan sentiasa ada jadual kerja (research plan).

Hasil pemerhatian dan soal selidik saya ke atas rakan-rakan yang terus sambung Phd pula agak berbeza. Secara asasnya, mereka ni memang bermula dengan banyak kelebihan. Macam saya nyatakan kat atas tadi, biasanya diorang ni akan sambung Phd dengan topik Research yang sama. Tapi percaya atau tidak yang ramai antara mereka-mereka ni tak berjaya nak habiskan Phd on time. Antara sebab yang mereka nyatakan ialah, hilangnya semangat nak buat research secara tetiba. Mungkin sebab tak ada rest kot. Eh buat research ni penat giler tau. Memerah otak hari-hari. Jadinya sesiapa yang berjaya habiskannya secara on time tu memang hebat giler kot.

Memilih topik, Supervisor dan Universiti

Aduh.. ni memang step yang paling sukar kot. Serius boleh buat otak stress dan jammed. Kalau kita dah bekerja dengan mana-mana uni, lagilah stress. Sebabnya kita perlu juga ikut permintaan uni kita tu. Macam uni saya, topik utama research pun tak boleh sama dengan orang lain kat dalam satu fakulti. Pastu kalau boleh mesti kena pilih uni luar negara pula. Dah pilih topik, supervisor, uni semua tu siap kena interview pula tu kat peringkat uni. Saya ni kira miracle kot berjaya meloloskan diri buat kat UM ajer. Dalam hal ni, rakan-rakan yang tak de terikat dengan mana-mana uni mungkin lebih beruntung la kot.

Ada yang kata buat Phd ni lebih kepada “luck”. How lucky we are. Dalam kes saya, mungkin saya ni berada dalam kategori “lucky” dari segi topik dan supervisor. Sebabnya walaupun saya langsung tak kenal kedua-dua supervisor sebelum ni tapi bertuahnya saya dapat supervisor macam mereka ni yang sangat membantu dari pelbagai sudut. Dari segi topiknya pula, walaupun saya bermula zero knowledge, tapi Alhamdulillah berjaya juga menyelesaikannya. Masih terkenang-kenang lagi macam mana susah payahnya saya nak menulis research proposal 4 tahun dulu. Dari segi uni pula, he he kalau boleh habis on time bila buat kat UM ni, memang miracle kot. Jadi pasrah ajerla yer.

Sepanjang berada dalam dunia Phd ni, saya dah melihat dan mendengar bermacam-macam kisah jerih payahnya ramai orang. Ada yang tak bernasib baik dengan research yang diusahakan. Ada juga yang tak bernasib baik dengan supervisor. Jadinya saya harus bersyukur kerana sekurang-kurangnya saya hanya diuji dengan kesukaran nak menghantar thesis.

Basic Knowledge in Research Area

Jangan takut cuba sesuatu yang baru. Believe me. Yang penting tanya hati apa niat kita yg sebenarnya. Kalau kita ikhlas nak mencari ilmu, InsyaAllah Allah akan tunjukkan jalannya nanti. Tapi bila kita dah tahu apa yang nak buat tu, jangan la pula dah daftar masuk baru nak mula sepenuhnya. Ataupun saja bermalas-malasan dulu sebulan dua baru nak mula buat kerja ya kawan-kawan. Memang betul, kalau kita dah ada basic knowledge in the research area, dah tentulah perjalanan Phd kita akan lebih mudah. Tapi, tanpa usaha tak ke mana juga.

Sedikit tips untuk yang bermula dari zero, sebelum bermulanya semester pertama, cubalah cari sebanyak-banyaknya journal paper yang berkaitan dengan research area kita tu. Cari ajer dulu. Tak baca tak apa. Sekurang-kurangnya kita dah jimatkan sedikit masa mencari reference bila dah masuk nanti. Dan paling penting step ni akan bagi kita sedikit idea/gambaran tentang apa yang kita nak buat nanti.

Tips lain, bila masuk jer, cari pula semua buku-buku berkaitan di library atau rakan-rakan Phd lain. Boleh tanya juga kat supervisor. Please…, jangan sesekali minta sesuatu references tanpa kita usahakan untuk carinya terlebih dulu. Lepas tu, janganlah terus jump nak buat research atau terus je nak buat programming tanpa cuba memahami semua ilmu-ilmu asas berkaitan research area kita tu. Peruntukkan sekurang-kurangnya 2-4 minggu untuk baca dulu dan ambil tahu semua ilmu-ilmu asas ni dulu. Kalau rajin cuba senaraikan dan buat summary dulu.

Mencari References

Kemahiran mencari references ni memang penting juga. Cara paling asas dah tentulah google. Cara paling efektif pula ialah dengan menggunakan library database. Tapi macam biasalah kekadang tak semua paper yang kita nak cari tu ada kat database yang disediakan oleh library. Ada juga yang kena bayar pula. Bila dah cari-cari tak dapat barulah kita cuba tanya kat orang lain atau boleh juga minta tolong rakan-rakan dari uni lain tolong carikan pula.

Lagi satu, kekadang kita hilang punca tak tahu nak cari apa dah. Makanya, cuba lihat senarai references yang orang-orang lain guna. Dan apa lagi.. carilah semua paper yang disenaraikan tu. Dah tu apa nak buat dengan references yang banyak-banyak ni? InsyaAllah next entry cik z akan kongsikan satu cara membuat summary literature reviews.

Programming Knowledge + Computer Knowledge

Setiap bidang research, sudah tentunya akan ada added knowledge yang perlu kita mahirkan. Sebagai contoh, programming knowledge. Sebelum mulanya semester pertama, pastikan dulu programming language or software apa yang kita nak pakai nanti. Tahap kemahiran kita menulis programming sangat mempengaruhi cepat atau lambatnya kita nak capai sesuatu objektif research. Sebaik-baiknya peruntukkanlah dulu sedikit masa 2-4 minggu pertama semester untuk bermain-main dengan programming language yang kita nak pakai tu.

Untuk computer knowledge ni pula, macam biasa kemahiran microsoft office word, excel, dan power point tu memang penting sangat. Dan lagi satu dari awal semester pertama lagi, teruslah decide nak writing thesis menggunakan medium apa iaitu samada nak guna word atau latex. Mulalah menulis seawal yang mungkin.

Spoon Feed VS Independent

Seboleh-bolehnya jadilah seorang yang independent. Cuba buat, fahami, dan selesaikan dulu setiap masalah tu sebelum pi tanya kat orang lain. Latihlah diri untuk berdiri sendiri dalam setiap topik. Sambil-sambil tu catit dan senaraikan apa yang kita tak tahu. Janganlah sesekali pi jumpa supervisor atau senior atau kawan kita tanpa persediaan.

Comfy Workplace + Istiqamah

Ruang kerja yang selesa tersangatlah penting. Bayangkan, sekurang-kurang 3 tahun kita nak buat kerja kat situ. Kalau boleh biarlah tempatnya kekal, ada meja, kerusi, pc, fail2 dan buku bagai. Buat macam rumah sendiri pun tak apa. Letaklah bunga ke, bantal ke. Janji selesa dan sejahtera. Bila dah ada tempat nak buat kerja (workstation), kenalah rajinkan atau wajibkan diri untuk datang dan buat kerja secara Istiqamah. Cari waktu terbaik untuk buat kerja secara berkala dan berterusan. Adatlah kalau tetiba rasa malas kan. Tapi kalau kita ada tempat kerja yang selesa, InsyaAllah rasa best jer nak datang dan buat kerja walaupun sedikit.

Persediaan mental: Be positive

Buat Phd ni kekadang kita akan rasa dalam “a lonely battle of war”. Jadinya mental yang kuat dan positive juga sangat penting. Bila rasa stress carilah kawan untuk mendengar dan jangan tinggalkan research kita tu terlalu lama. Sebab kalau kita tinggalkan dia, ambil masa lama pula nanti kita nak cari mood balik dan nak recall semua perkara yang kita dah buat tu. Be positive. Kalau tak berjaya nak selesaikan sesuatu, cuba dan cuba lagi.

Hobi + Masa rehat

Don’t overwork. Relax-relax ajer. Cari hobi. Dan yang paling penting cari masa untuk rehat-rehatkan minda. Kalau waktu siang rasa macam dah banyak buat kerja, malam tu rehat-rehatkan diri ajerlah yer. Jangan paksa diri sangat. Nanti otak crammed.

Macam mana pembaca semua. Boleh bayangkan tak macam mana gayanya hidup dalam dunia Phd ni ya? Oh ya, keguguran rambut juga antara masalah yang biasa di hadapi oleh pelajar Phd. Saya pun apa kurangnya. He he he. Side effect kot. Apa pun, untuk yang sedang berfikir-fikir atau mencari-cari peluang menyambung pelajaran ke peringkat Phd, good luck saya ucapkan. Bermulalah dengan semangat dan azam yang positive. InsyaAllah hasilnya positive juga nanti.

Sumber: Cik Z

Baca artikel yang berkaitan:

KOMEN ANDA

Satu Respon

  1. Saifullah

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL