no comments

15 Pandangan Yang Menunjukkan Bahawa Anda Seorang Yang Unik.

Semua orang unik dengan cara mereka sendiri. Sesetengah orang cuba bercampur dengan majoriti, tetapi mereka masih unik. Sesetengah orang mengambil keunikan mereka, menonjol sebagai berbeza, dan menggunakan persona unik mereka untuk mencipta dan merasai kehidupan yang mereka mahukan. Sekiranya anda bersedia menonjol daripada orang ramai, maka anda perlu memeluk apa yang menjadikan anda unik. Anda perlu menerima siapa anda tanpa perlu memasukkan label siapa yang sepatutnya. Hanya tahu bahawa anda akan menonjol apabila anda memeluk segala yang menjadikan anda berbeza, tetapi anda juga akan mengawal sepenuhnya kehidupan anda dan kebahagiaan anda.

Jadi, apa yang menjadikan seseorang itu unik? Berikut adalah 17 aspek kehidupan dan diri seseorang yang menjadikan mereka unik. Walaupun hanya satu daripada perkara berikut yang boleh membuat seseorang menjadi unik, jika anda menggabungkannya bersama-sama, anda dapat melihat betapa uniknya kita semua.

 1. Pengalaman

Tiada siapa yang mempunyai pengalaman yang sama dalam kehidupan. Tidak seorang pun. Semua orang mengalami variasi di zaman mereka, walaupun mereka bekerja di tempat yang sama atau menghabiskan masa bersama-sama.

Sebagai contoh, saya meluangkan sedikit masa bersama sahabat saya di sebuah kabin kecil yang terletak di pelabuhan jauh. Kami menghabiskan dua minggu bersama-sama dan, untuk sebahagian besar, melakukan perkara yang sama. Tetapi kami mengalami masa di sana sedikit berbeza. Kami mempunyai dua pengalaman unik yang mempengaruhi kami dengan cara yang berbeza.

Pengalaman anda sepanjang hidup anda, serta pengalaman hari ke hari anda, adalah apa yang membuatkan anda orang yang unik anda hari ini.

 1. Persepsi

Cara anda melihat kehidupan tidak akan sepadan dengan orang lain. Pasti, anda mungkin mempunyai beberapa saat di mana anda dan rakan anda melihat perkara yang sama, tetapi untuk sebahagian besar anda akan melihat perkara-perkara yang sedikit berbeza daripada yang lain. Persepsi menyumbang kepada bagaimana kita mengalami perkara serta bagaimana kita berfikir dan merasa, jadi ia memainkan peranan yang besar dalam apa yang menjadikan seseorang itu unik.

Sebagai contoh, malam yang lain saya mempunyai perbualan dengan rakan melalui teks. Seorang ahli keluarga menyangka bahawa saya telah menyinggung perasaan kawan saya ketika saya tidak memikirkannya. Saya tahu kawan saya dan apa yang saya boleh atau tidak boleh mengatakan kepadanya, tetapi ahli keluarga menegaskan bahawa apa yang saya katakan akan membuatnya kecewa. Kami mempunyai persepsi yang berbeza mengenai apa yang mudah, dan ia berdasarkan pengalaman kita sendiri dalam kehidupan dan mempengaruhi bagaimana perasaan kita tentang perbualan.

 1. Kepercayaan

Pengalaman dan persepsi anda dalam kehidupan menjadikan kepercayaan anda. Apa yang anda percaya adalah apa yang anda anggap benar berdasarkan apa yang anda alami dalam kehidupan. Kepercayaan anda mengenai diri anda, orang lain, dunia, apa yang betul dan salah, dan segala yang lain tidak pernah – dalam sejuta tahun – akan sesuai dengan keyakinan orang lain dengan sempurna. Selain itu, kepercayaan dapat berubah dari masa ke semasa berdasarkan pengalaman dan persepsi masa depan, yang bermaksud bahawa walaupun anda mempunyai kepercayaan yang sama seperti seseorang sekarang, anda mungkin tidak akan di masa depan.

 1. Kreativiti

Semua orang kreatif dalam beberapa cara, tetapi ada banyak bakat kreatif yang berbeza yang boleh kita miliki. A a di antara kita yang baik untuk membuat penambahbaikan, sesetengah daripada kita pandai mencipta, sesetengah daripada kita pandai mencipta, dan ada di antara kita yang baik untuk membayangkan sesuatu.

Menurut Lynne Levesque, Ed. D. Terdapat 8 bakat kreatif yang berbeza untuk menarik diri, termasuk pengembara, pelayar, juruterbang, pencipta, penjelajah, diplomat, penyair, dan penglihatan. Di dalam kumpulan-kumpulan ini, kita masing-masing bercantum dengan cara yang berbeza, yang menjadikan kita unik dari orang yang seterusnya.

 1. Genetik

Bahkan badan kita berbeza pada tahap genetik. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kita berada di antara 90-99% yang berbeza terima kasih kepada gen kami dan bilangan salinan gen kami. Satu perubahan dalam satu perkara boleh mengubah bagaimana gen kami digunakan atau bahkan dinyatakan. Tanpa terlalu teknikal, jelas bahawa tiada siapa yang sama dalam genetik mereka.

 1. Tubuh

Tubuh setiap orang adalah unik! Kejutan! Semua orang membawa berat mereka secara berbeza dan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Walaupun ini jelas kelihatan apabila anda melihat-lihat, kita semua seolah-olah berfikir bahawa kita sepatutnya kelihatan sama, yang benar-benar tidak masuk akal!

Orang yang meraikan badan yang unik mereka sering menonjolkan kebanyakan orang. Nipis, lemak, pendek, tinggi, dan segala-galanya di antara boleh benar-benar membuat kita melihat bagaimana orang yang berbeza kelihatannya.

 1. Hubungan

Hubungan mempunyai pengaruh yang besar terhadap kehidupan kita. Mereka mempengaruhi bagaimana kita berfikir tentang diri kita sendiri dan bagaimana kita berinteraksi dengan dunia di sekeliling kita. Tidak seorang pun boleh mengatakan bahawa mereka mempunyai hubungan yang sama seperti orang lain. Walaupun dua orang kawan semata-mata dengan orang yang sama, hubungan mereka dengan mereka akan berbeza pada tahap tertentu.

Sesetengah orang menyambung lebih daripada yang lain. Sesetengah orang berkongsi kepercayaan tertentu yang mengikat mereka dengan cara yang berbeza. Sesetengah orang bertembung dengan sesuatu yang kecil, dan itu menjejaskan hubungan mereka. Intinya ialah kita semua mempunyai hubungan yang berbeza dalam kehidupan kita, yang merupakan sumbangan besar kepada apa yang menjadikan seseorang itu unik.

 1. Hobi

Kita semua mempunyai hobi yang berbeza, dan walaupun kita mempunyai hobi yang sama seperti orang lain, kita sering mendekatinya dengan cara yang sedikit berbeza. Saya fikir salah satu cara terbaik untuk mempamerkan ini adalah untuk mendapatkan di YouTube dan menonton semua vloggers yang memberi tumpuan kepada perancang dan organisasi. Walaupun mereka semua menikmati menggunakan perancang, agenda, dan kalendar, tiada dua vlogger melakukan perkara yang sama! Setiap satu daripada mereka adalah unik dan menambah sesuatu yang baru kepada perancangan / organisasi khusus. Inilah sebabnya mengapa ada begitu banyak blogger yang berbeza mengenai topik yang sama. Mereka semua mempunyai cara yang unik untuk menghampiri perkara-perkara yang mereka nikmati dan di sinilah keadaan menjadi unik.

 1. Kecerdikan

Itulah hakikatnya – kita semua berbeza apabila datang kepada kecerdasan. Perisikan berpunca dari banyak perkara, termasuk kepercayaan kita, kebolehan sosial, kesedaran emosi, pengalaman, dan kesihatan otak kita. Tidak ada dua orang yang menaiki gelombang kecerdasan yang sama, sebab itulah perlu bagi orang untuk berkumpul semasa penyelesaian masalah. Apa yang orang faham atau boleh berfikir boleh membantu orang lain meningkatkan kesedaran mereka juga.

 1. Mengesan Dunia

Kita semua mempunyai lima deria dominan, dan mereka memainkan peranan besar dalam menjadikan kita unik. Pertama, kita semua melihat perkara yang berbeza, yang mempengaruhi bagaimana deria lain digunakan. Selain itu, kita semua mendengar perkara yang berbeza, yang mempengaruhi bagaimana deria lain digunakan.

Sebagai contoh, apabila saya bersama teman saya di pelabuhan, dia tidak dapat mencium lautan dengan kuat seperti yang saya boleh. Kerana saya tidak biasa berada di sekitar lautan seperti dia, saya lebih terfokus pada lautan daripada dia, sementara dia lebih tertumpu pada apa yang berlaku secara langsung di dalam dan sekitar kabin. Itu sangat mempengaruhi apa yang kita dengar, berbau, melihat, dan bahkan merasai semasa kami berada di sana. Satu lagi sebab kami mengalami keseluruhan perjalanan dengan begitu berbeza.

Satu lagi contoh adalah bagaimana kita mendengar muzik. Sesetengah orang suka logam berat manakala yang lain suka klasik. Seringkali sebab-sebab yang kita lebih suka satu genre berbanding yang lain mempunyai segala-galanya dengan persepsi kita terhadap kehidupan dan apa yang kita alami dan percaya. Satu orang mungkin telah dewasa mendengar berat logam dengan rakan-rakan mereka yang terbaik manakala seorang lagi menikmati muzik klasik dengan nenek kegemaran mereka.

 1. Keperibadian

Apa yang membentuk keperibadian seseorang? Sikap, sikap, fikiran, kepercayaan, tingkah laku, dan watak mereka. Keperibadian anda adalah sangat unik, dan ia dilihat oleh orang lain apabila mereka berinteraksi dengan anda. Sering kali orang akan menggambarkan orang berdasarkan keperibadian mereka, yang menunjukkan betapa uniknya. Sebagai contoh, anda akan mendengar orang menggambarkan orang lain sebagai berbunyi, tenang, bijaksana, menyenangkan, menjengkelkan, atau kasar.

 1. Tabiat Komunikasi

Tiada dua orang berkomunikasi dengan cara yang sama. Cara orang berkomunikasi mencerminkan pemikiran, kepercayaan, dan keperibadian mereka. Sesetengah orang kuat dan mengatakan apa yang ada di fikiran mereka, sementara yang lain lebih banyak ditarik balik dan suka menyimpan perkara peribadi kepada diri mereka sendiri. Sesetengah orang sangat baik membaca bahasa tubuh (dan menggunakan bahasa badan mereka untuk berkomunikasi) manakala yang lain tidak melihat apa-apa yang melampaui kata-kata yang keluar (dan tidak mengepresiasi bagaimana bahasa tubuh mereka mempengaruhi perbualan).

 1. Lucu

Kita tidak nampak ‘lucu’ dalam perkara yang sama. Sebagai contoh, saya tidak dapati Andrew Dice Clay lucu, tetapi ada banyak orang yang berkaitan dengannya, dan itulah yang dikatakan humor. Apa yang kita dapati lucu sering dikaitkan dengan apa yang kita alami dan bagaimana kita melihat kehidupan. Dan sementara sesetengah pelawak mempunyai keupayaan untuk menyentuh perkara sehari-hari yang kebanyakan kita boleh berkaitan, mereka masih tidak dapat ditemui oleh semua orang.

 1. Matlamat

Kita semua mempunyai keinginan yang berbeza dalam kehidupan. Walaupun kita mempunyai matlamat yang sama, kita sering menginginkan sesuatu yang sedikit berbeza daripada orang seterusnya.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai matlamat untuk mencipta perniagaan yang berjaya, mungkin terdapat banyak variasi yang berbeza dari orang lain. Anda mungkin mahu membuat sejumlah wang, atau anda hanya mahu mempengaruhi orang lain dengan cara yang positif dan bukannya membuat kekayaan.

 1. Kesediaan untuk menjadi diri sendiri

Apa yang membuat seseorang unik? Kesediaan mereka untuk menjadi mereka dan menonjol dari orang ramai. Ini adalah sifat yang sangat unik, kerana kebanyakan orang tidak selesa merangkul perbezaan mereka dan mendekati kehidupan berdasarkan keutamaan mereka. Lebih-lebih lagi, kebanyakan orang tidak mahu menunjukkan personaliti sebenar mereka dan bagaimana mereka berinteraksi dengan dunia.

Saya telah melihat masa dan masa ini sekali lagi. Satu orang akan bersetuju dengan orang lain semata-mata kerana sesuai dan juga dalam bentuk yang paling kecil. Sebagai contoh, seseorang boleh membeli aiskrim vanila, walaupun mereka mahu membeli ais krim coklat, supaya mereka boleh masuk. Tetapi, jelas – walaupun dalam pilihan kecil itu – bahawa mereka tidak gembira atau dalam keadaan aliran yang datang dengan jujur ​​kepada diri sendiri dan orang lain.

Orang yang paling unik di dunia adalah orang yang sepenuhnya memeluk siapa mereka dan sanggup menjalani kehidupan sesuai dengan segala yang membentuk siapa mereka. Rayakan orang-orang ini apabila anda bertemu dengan mereka kerana mereka adalah bukti yang benar tentang apa yang hidup hidup yang bersemangat dan memuaskan.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL