no comments

13 langkah yang saya ambil untuk mempersiapkan viva PhD saya

Saya mengemukakan tesis saya pada Disember 2016. Ia mengambil masa yang lebih lama daripada yang saya jangkakan untuk pemeriksa dan kerusi diluluskan kerana kelewatan pentadbiran. Dua bulan kemudian (pada akhir Februari) saya menerima pengesahan bahawa peperiksaan saya akan berakhir pada bulan April.

Dari segi pengaturan hari viva, saya mesti mengatakan bahawa pejabat siswazah di jabatan saya hebat dan berkata mereka akan mengatur hari ini, dan saya hanya perlu risau tentang persiapan peperiksaan. Saya menempah tiket terlebih dahulu supaya saya dapat ke Universiti lebih awal dan tidak perlu membayar tambang kereta api masa puncak. Saya telah menulis tentang pengalaman viva saya di sini.

Dari Jan-Mac saya bekerja dengan pasukan kesihatan awam di Majlis Bandaraya Hackney. Saya juga telah menandatangani Open University pada bulan Mac. Jadi saya mula bersiap untuk tesis saya kira-kira sebulan sebelum viva saya, dan inilah caranya:

 

Langkah 1: Perkara pertama yang saya lakukan adalah membaca blogpost tiga bahagian yang sangat berguna oleh Fiona Noble. Saya memutuskan saya akan menangani persiapan dengan cara yang sama.

Langkah 2: Saya tahu saya terpaksa membaca penutup tesis untuk menutup, tetapi saya tidak mengendahkannya. Saya telah diatasi dengan ketakutan bahawa saya boleh membuka halaman pertama dan melihat kesilapan. Atau saya boleh mula membacanya dan menyedari ia adalah sampah yang lengkap. Oleh itu saya berlengah-lengah selama dua hari, mencari alasan untuk tidak membuka tesis, yang sangat tidak seperti saya. Pada hari ketiga, saya terpaksa bekerja di kafe dan lihatlah, saya dapat membaca hampir separuh tesis. Semasa membaca tesis, saya meletakkan catatan itu di mana saya fikir saya boleh ditanya soalan, di mana saya fikir sesuatu mungkin tidak jelas dan juga rujukan yang tidak segar di dalam kepala saya. Kerana ia telah tiga bulan sejak saya terakhir membaca tesis, ia benar-benar merasakan seperti membaca segar, dan apabila saya selesai membacanya, bersyukur saya berkata kepada diri sendiri ‘itu tidak buruk sama sekali’ (yang bermaksud ia adalah baik! )

Langkah 3: Saya kemudian duduk di meja dengan komputer saya, dan mula melepasi semua nota pos itu. Di mana ia berkaitan dengan rujukan, saya membaca semula abstrak kertas itu, hanya untuk menyegarkan ingatan saya, dan meletakkan ringkasan ringkas kertas atau tajuk kertas pada jawatan yang lebih besar yang diperhatikan dan menyekatnya di dalam tesis, di sebelah mana ia disebutkan. Saya juga melalui semua nota yang lain, menjawab soalan-soalan, dan meninggalkan jawatan kecil yang dicatat di dalam tesis, sekiranya saya akan dipersoalkan dalam viva saya dan saya akan lupa jawapannya.

Langkah 4: Saya menyediakan persoalan yang boleh muncul dalam tesis dalam dokumen Q & A. Saya melihat dalam talian, dan mendapati banyak soalan, dan saya juga telah membeli kad viva PhD setahun atau lebih dahulu. Saya juga melalui arkib laman web PhD Viva yang telah saya tentukan pada tahun 2012 (tetapi sangat sedih digodam dan dihapuskan). Jadi, saya duduk dengan kira-kira 5 senarai panjang soalan yang berlainan dan kad dalam cubaan untuk menggabungkannya, supaya saya akan mempunyai senarai soalan yang sangat lengkap. Saya melakukannya, dan ke arah akhir saya menyedari bahawa senarai soalan dari senarai ini yang diterbitkan dalam talian sebenarnya sangat komprehensif, dan cukup banyak meliputi semua yang ada pada senarai lain (saya telah menyalin senarai soalan dari sumber itu pada akhir daripada jawatan ini sekiranya sumber dalam talian menjadi lebam). Saya duduk dan menaip jawapan kepada soalan-soalan ini dalam bentuk nota dalam dokumen Word. Saya menyedari dengan cepat bahawa jawapan kepada kebanyakan soalan-soalan ini telah diriwayatkan dalam tesis saya, jadi terdapat banyak salinan menyalin juga. Buku Rowen Murray ‘Cara Hidupkan Viva Anda’ adalah buku yang saya kerap dicerap, semasa peringkat ini dan tahap lain juga. Ia bukan bacaan penting, tetapi ia benar-benar terperinci, dan jika anda tidak merasa yakin untuk menjawab soalan-soalan, ia menunjukkan cara yang sangat baik untuk mendekati jawapannya.

(NB: Setelah saya menyelesaikan langkah ini saya dapati sumber ini: senarai 40 soalan viva, yang lebih pendek tetapi kelihatan hampir sama baiknya (dan dalam post-viva, saya fikir ia adalah satu set soalan yang lebih baik).

Langkah 5: Saya kemudian menerima e-mel dari penyelia utama saya yang meminta saya mempersiapkan penyampaian 10 minit untuk viva mock, jawapan kepada soalan ‘Beritahu saya mengenai penyelidikan anda’, kerana ini selalu menjadi soalan pertama. Dia mencadangkan supaya saya struktur seperti berikut:

tentang anda – apakah perspektif disiplin yang anda mendekati ini? Motivasi anda untuk melakukan topik penyelidikan.

masalah penyelidikan, tujuan, soalan penyelidikan

metodologi

penemuan

kesimpulan dan sumbangan

Saya agak terkejut dengan jujur ​​pada ketika ini kerana saya tidak menjangkakan soalan jenis terbuka ini, dan saya tidak benar-benar menemuinya dalam nota atau buku yang saya baca, tetapi apabila saya berfikir Mengenai hal itu, masuk akal bahawa soalan pertama mungkin agak terbuka, dan ketika ia dinasihatkan, masuk akal untuk mempersiapkan persoalan pertama dengan teliti, karena ia memberi Anda permulaan yang kuat. Oleh itu, saya mencipta Powerpoint menggunakan struktur yang serupa untuk perkara di atas (motivasi untuk penyelidikan, keaslian penyelidikan, soalan penyelidikan, penemuan, sumbangan utama kepada pengetahuan, dan sumbangan utama untuk amalan). Saya telah menyediakannya dalam format nota di Langkah 4 jadi tidak lama lagi untuk meletakkan persembahan ini bersama-sama. Walau bagaimanapun, saya meluangkan sedikit masa menyuarakan persembahan dan mengamalkannya di hadapan suami saya. Pada peringkat ini saya tidak pasti sama ada saya akan menggunakan Powerpoint dalam viva, atau hanya menggunakan slaid sebagai cara untuk membimbing jawapan kepada soalan ini. Penyelia saya mencadangkan supaya saya pergi ke mana-mana yang saya suka, dan saya meninggalkan keputusan itu untuk lebih dekat pada masa itu.

Langkah 6: Saya meletakkan penanda buku menggunakan nota pos di dalam tesis saya, di bahagian atasnya, nombor Bab dan di bahagian sampingan adalah bidang utama tesis saya, saya cukup yakin saya mungkin perlu melihat semasa tesis saya (halaman yang mempunyai batasan contohnya kajian, atau mengapa saya telah memilih satu kaedah kaji selidik untuk contoh lain).

Langkah 7: Saya telah menyusun senarai kertas baru yang diterbitkan sejak saya telah mengemukakan bahawa saya fikir saya mungkin diminta mengulas. Saya mencetak abstrak dan membaca melalui mereka. Saya juga kembali ke dokumen yang disediakan di Langkah 4, dan membaca lagi dengan kritikal dan menambah lebih banyak nota kepadanya, dan membuat beberapa nota ringkas. Saya juga menambah beberapa nota kepada tesis itu sendiri.

Langkah 8: Saya membaca keseluruhan tesis untuk kali kedua sebelum viva mock (saya mengesyaki ini mungkin tidak diperlukan jika anda tidak mempunyai jurang yang besar di antara penyerahan dan viva). Saya juga mengamalkan persembahan itu dan mengambil semua nota saya bersama-sama kepada viva mock

Langkah 9: Viva mock akhirnya menjadi lebih berbual daripada viva mock. Saya menerima beberapa maklum balas yang baik mengenai persembahan untuk viva, dan kami membincangkan beberapa soalan yang mungkin timbul. Salah satu soalan yang saya tidak fikirkan adalah: Adakah penemuan anda mempunyai implikasi pada mana-mana bidang lain di luar penjagaan kesihatan? Penyelia saya juga menasihatkan saya bahawa jika kedua-dua pemeriksa meminta saya membuat perubahan, atau berhujah satu perkara dengan kuat, saya harus menerima nasihat mereka dan berkata “Saya gembira untuk membuat perubahan itu” dan bukannya berdebat dengan mereka.

Langkah 10: Saya mengemas kini PPT berdasarkan maklum balas daripada penyelia saya, dan saya melalui dokumen Q & A, dan menonjolkan soalan-soalan utama yang perlu saya ambil sebagai nota dalam temu bual. Saya menyalin soalan-soalan tersebut dan meletakkannya pada 2 muka surat. Saya juga meletakkan beberapa soalan dan jawapan di dalam tesis, dan merujuknya dengan nombor halaman pada halaman nota 1 muka surat (double page) yang saya memutuskan saya akan masuk ke dalam tesis (bahagian dokumen nota halaman dua ini boleh dilihat di imej di bahagian atas pos ini).

Langkah 11: Saya membaca semula tesis keseluruhan (untuk kali ketiga) dua minggu sebelum viva dan menaip apa-apa kesilapan / kesilapan yang saya dapati. Saya juga mengemas kini dokumen nota halaman Double pada masa ini.

Langkah 12: Pada minggu terakhir, saya mempraktikkan persembahan itu, diamalkan menjawab soalan viva menggunakan kad viva oleh diri saya dan mendapat suami saya untuk bertanya soalan saya juga. Saya juga membaca tesis lagi (tetapi kali ini ada beberapa bab). Saya mencetak PPT dua hari sebelum dan mendapat semua perkara yang disediakan untuk viva menggunakan senarai semak terakhir saya (lihat di bawah). Sehari sebelum saya melepasi Senarai Semak Pertahanan Tesis dan memastikan ia semua ditandakan.

Langkah 13: Pada hari viva saya sampai ke tempat saya, ada viva dan saya lulus dengan sedikit pembetulan kecil kecil (8 tepat).

 

Sumber: Salma Patel

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL