no comments

10 Tips untuk Pengumpulan Data Kualitatif

Pengumpulan data adalah sebahagian teras dari mana-mana projek penyelidikan yang berjaya. Malah, pengumpulan data anda boleh membuat atau meramalkan keseluruhan penyelidikan anda. Inilah sebabnya mengapa anda perlu memberi perhatian kepada proses dan kaedah pengumpulan data anda. Walaupun pengimportan pengimportan data, ia tetap merupakan salah satu bahagian penyelidikan yang paling menumpukan dan sering mengelirukan. Ini terutamanya apabila anda mengumpul data yang tidak berstruktur untuk penyelidikan kualitatif.

Namun, dengan menggunakan petua yang tepat, anda boleh dengan mudah dan berkesan mengumpul data yang anda perlukan untuk penyelidikan anda. Dalam siaran ini, kami akan berkongsi dengan anda, sepuluh tip penting untuk mengumpul data hebat untuk penyelidikan kualitatif anda.

Walau bagaimanapun, sebelum kita membacanya, mari kita bawa anda melalui apa yang bermakna data kualitatif dan sumber yang hebat untuk mencarinya.

 

Apakah Data Kualitatif?
Data kualitatif adalah apa-apa jenis data yang menangkap pendapat, idea dan maklumat dengan cara bukan berangka. Ia juga dikenali sebagai data deskriptif.

 

Sumber Data Kualitatif
Terdapat tiga sumber utama data kualitatif dan ini adalah:

1. Temu bual
Satu temu bual adalah siasatan berasaskan perbualan di mana anda sebagai penyelidik (penemuduga) menggunakan soalan untuk mendapatkan maklumat daripada responden (yang ditemuduga). Temu bual sering berstruktur mengikut objektif penyelidikan atau matlamat penyelidik.

2. Pemerhatian
Pemerhatian adalah kaedah penyelidikan yang sistematik di mana penyelidik meneliti fenomena tertentu dalam persekitaran semula jadi. Pemerhatian memberikan maklumat secara langsung mengenai penyelidikan anda. Menggunakan pemerhatian, anda juga boleh mendapatkan maklumat yang tidak didedahkan oleh responden anda semasa temu duga.

3. Dokumen sedia ada
Ini juga dirujuk sebagai data sekunder. Kaedah pengumpulan data kualitatif ini memerlukan mengekstrak data yang relevan dari dokumen sedia ada. Data yang dikumpul kemudian dianalisis menggunakan kaedah analisis data kualitatif yang dikenali sebagai analisis kandungan. Dokumen sedia ada termasuk surat khabar, buku, majalah, pdf, laporan, laman web dan juga penyelidikan masa lalu.

 

Tips Mengumpul Data Kualitatif

1. Tentukan kaedah pengumpulan data anda
Salah satu kunci kepada pengumpulan data kualitatif yang berkesan adalah definisi yang jelas mengenai cara pengumpulan data Anda. Kami telah menguraikan tiga kaedah yang paling biasa di atas. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa kaedah pengumpulan data yang anda pilih akan memberi kesan yang besar terhadap keseluruhan penyelidikan anda. Untuk memastikan anda menggunakan kaedah pengumpulan data yang tepat untuk kajian anda, anda boleh berunding dengan pakar penyelidikan dalam bidang anda atau merujuk kepada penyelidikan sedia ada di dalam bidang anda untuk mencari data pengumpulan yang telah bekerja.
2. Semak alat pengumpulan data anda
Anda alat pengumpulan data sangat penting untuk memastikan ketepatan data yang akan anda kumpulkan. Oleh itu, sangat penting untuk anda memilih alat yang paling sesuai. Alat yang anda gunakan atau penyelidikan anda bergantung pada tujuan penyelidikan anda. Antara alat yang paling biasa digunakan termasuk ujian, soal selidik, pendapat atau skala sikap, wawancara, kumpulan fokus, pemerhatian. Aspek lain untuk hujung ini sedang mengkaji peralatan (peralatan) untuk pengumpulan data anda. Contohnya, jika anda menggunakan kaedah temu duga dalam penyelidikan anda, anda ingin memastikan bahawa perakam suara anda dapat menangkap suara dengan jelas dan mempunyai memori yang cukup untuk mengambil audio wawancara.
3. Gunakan perisian organisasi data
Perisian organisasi data dapat mengurangkan tekanan pengumpulan data. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, data kualitatif sebahagian besar tidak berstruktur dan ini menjadikannya salah satu bentuk data yang paling sukar untuk digunakan. Data kualitatif juga sangat besar. Bayangkan jumlah data yang anda akan dapat dari satu wawancara tiga jam! Atas sebab-sebab ini penting sekali anda menggunakan perisian organisasi data semasa pengumpulan data anda. Perisian organisasi data akan membantu anda mengkategorikan data yang memudahkan anda untuk memahami semasa analisis data anda. EvaSys perisian kami terkenal dengan kemampuan organisasi datanya. Perisian EvaSys mengotomatisasi setiap proses penyelidikan anda sehingga memudahkan Anda mengendalikan sejumlah besar data.
4. Sentiasa simpan nota
Ambil perhatian adalah bahagian penting dalam proses pengumpulan data anda. Kami memahami bahawa dunia telah digital dan semua tetapi itu tidak mengambil peranan nota dalam penyelidikan. Ambil perhatian adalah bahagian penting dalam proses pengumpulan data anda kerana ia membantu anda menyusun idea dan meringkaskan maklumat dengan cepat. Walaupun anda boleh menyimpan nota pada PC anda menggunakan ciri Notepad atau perisian nota lain, penting juga bahawa anda mempunyai komputer riba tradisional dan pen untuk mencatat nota semasa mengumpulkan data dari medan. Nota anda akan menjadi peringatan besar apabila anda bersedia menganalisis data anda.
5. Jauhkan Objektif Penyelidikan anda dalam Minda
Ia sangat biasa untuk mencari para penyelidik yang menyimpang dari sempadan kajian mereka. Ini menjadi tugas yang sangat apabila penemuan anda jauh dari matlamat anda. Objektif penyelidikan membentuk kompas untuk kajian anda. Objektif anda adalah penting kerana mereka menyampaikan alasan untuk anda belajar. Mengekalkan objektif penyelidikan anda semasa pengumpulan data tidak hanya akan membantu anda berada dalam batas-batas penyelidikan anda, tetapi juga memastikan anda mencapai objektif kajian anda. Adalah dinasihatkan supaya merujuk kepada objektif penyelidikan anda melalui proses pengumpulan data anda. Ini akan membolehkan anda mengurangkan gangguan.
6. Jadual Ia
Pengumpulan data kualitatif boleh menjadi sangat luar biasa sangat cepat. Inilah sebabnya mengapa anda perlu membuat jadual untuk aktiviti pengumpulan data anda. Sekiranya anda mencari data sekunder, tetapkan masa untuk menjelajahi web atau perpustakaan sekolah. Sekiranya anda ingin mendapatkan data melalui temuduga maka anda perlu berhubung dengan orang yang ditemuduga untuk membuat jadual yang sesuai dengan anda. Penjadualan aktiviti anda menjadikan proses pengumpulan data lebih mudah jika anda mengalir dengan cara bebas yang hampir stres. Ini benar terutamanya apabila anda merancang pengumpulan data anda jauh sebelum tarikh akhir penyelidikan anda. Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa aktiviti pengumpulan data mungkin tidak berlaku tepat pada saat Anda menginginkannya. Seorang pewawancara tiba-tiba menjadualkan sesi wawancara. Dalam kes ini, anda perlu kembali ke jadual waktu anda untuk mencari satu lagi masa pemasangan untuk aktiviti penyelidikan itu.
7. Dua Ketua yang baik
Tiada seorang pun adalah sebuah pulau terutamanya dalam penyelidikan. Ia tidak kira betapa ‘genius’ anda, penyelidikan selalu memanggil pendapat lebih daripada satu orang; itu yang menjadikannya kredibel! Lebih-lebih lagi, mendapatkan pakar atau rakan sekerja lain yang terlibat dalam pengumpulan data anda boleh membuat proses itu jauh lebih mudah daripada melakukannya sendiri. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati mengenai siapa yang anda terlibat dalam pengumpulan data anda. Pengumpulan data adalah aktiviti yang sangat rumit dan menggunakan data yang salah dapat merosakkan keseluruhan penyelidikan dan kerja keras anda. Jadi anda hanya mahu mendapatkan tangan terbaik untuk membantu anda. Kami nasihat bahawa anda pergi untuk rakan sejawat, rakan atau pakar yang jujur ​​yang akan mematuhi kaedah pengumpulan data yang digariskan.
8. Jangan menjadi Tikus Makmal
Pengumpulan data sering mengikuti proses yang sistematik dan proses ini telah digunakan oleh banyak orang lain sebelum anda. Inilah sebabnya mengapa anda tidak perlu mencipta semula roda dalam penyelidikan anda. Sebenarnya apa-apa bentuk kreativiti boleh membatalkan penyelidikan anda secara langsung. Ini amat sesuai untuk penyelidikan akademik. Titik di sini adalah, bukannya cuba untuk membuat kaedah pengumpulan data anda sendiri, mengapa tidak melihat bidang anda untuk melihat bagaimana penyelidik lain dalam bidang anda mengumpul data, dan kebaikan dan keburukan kaedah mereka. Ini akan membantu anda dengan mudah membuat keputusan yang berpengetahuan mengenai kaedah dan proses yang akan berfungsi dengan baik untuk penyelidikan anda sendiri.
9. Gunakan Sumber Pelbagai … dengan bijak
Menggunakan pelbagai sumber dalam penyelidikan boleh menjadi baik dan berbahaya. Salah satu manfaat menggunakan pelbagai sumber ialah membantu anda mencari pola kerja dalam bidang penyelidikan anda. Sebaliknya, ia boleh menjadi berbahaya jika anda mempunyai pendapat yang sangat tersendiri. Oleh itu, walaupun data yang mantap berasal dari lebih daripada satu sumber, adalah dinasihatkan supaya anda mengambil masa untuk menentukan sumber-sumber yang anda dapati boleh dipercayai dan boleh dipercayai. Sebagai contoh, banyak institusi akademik tidak menganggap Wikipedia sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai. Mengambil kira senarai sumber data anda memudahkan anda memfokuskan hanya pada sumber yang memberi kredibiliti kepada penyelidikan anda.
10. Merangkul Perubahan
Apabila ia datang kepada apa-apa penyelidikan, anda harus tahu bahawa perubahan adalah malar! Mengharapkan banyak perubahan dalam proses, kaedah, alat dan sebenarnya semuanya! Mengambil perubahan dalam kaedah pengumpulan data anda akan membantu anda dengan mudah menyesuaikan diri dengan apa-apa anomali dalam proses anda. Selain itu, jika penyelidikan anda adalah akademik, n anda harus mengharapkan banyak perubahan dari penyelidik penyelidikan anda. Ini tidak boleh membuat anda marah atau membuat anda kecewa kerana sering kali, perubahan yang dibuat membuat penyelidikan anda mantap dan boleh dipercayai. Mengetahui bahawa perubahan adalah sebahagian daripada semua aktiviti penyelidikan termasuk pengumpulan data akan membantu anda menjaga kepala yang sejuk sepanjang penyelidikan anda.
Mengumpul data kualitatif bukanlah perkara yang paling mudah dilakukan di dunia tetapi menggunakan petua ini, anda dapat mengumpul data yang anda perlukan untuk penyelidikan kualitatif anda. Jangan lupa bahawa perisian seperti EvaSys telah membuat kajian jauh lebih mudah dengan membantu anda menguruskan semua penyelidikan anda melalui proses automatik yang membolehkan anda dengan mudah mengumpulkan dan menganalisis data dari populasi yang luas.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL