no comments

10 tips terbaik untuk reka bentuk soal selidik

1. Jemput responden kepada pihak penyelidikan

Memetakan tinjauan tinjauan anda adalah penting. Kami mahu responden merasakan bahawa pandangan mereka adalah penting dan kami perlu menyerlahkan apa manfaatnya kepada mereka dalam mengambil bahagian. Jangan berbohong – bersikap terbuka dan jujur dalam menasihati berapa banyak masa mereka diperlukan, tidak ada yang ingin ketinggalan Coronation Street! Penyelidikan pasaran benar tidak boleh digunakan untuk menjana petunjuk jualan, dan di mana pandangan individu akan diberi makan kepada pelanggan, anda harus mendapatkan kebenaran untuk melakukan ini dan menerangkan bagaimana ini akan digunakan.

2. Lihat siapa bersama anda

Sebagai aturan umum, anda akan sentiasa melihat untuk tidak mengecualikan sesiapa yang bekerja dalam pemasaran, pengiklanan atau penyelidikan pasaran. Teori ini adalah bahawa mereka akan mempunyai pandangan tentang mengapa soalan-soalan tertentu diminta, dan oleh itu mungkin berat sebelah keputusan. Atas alasan yang sama, anda harus melihat siapa yang bekerja di sektor anda.

3. Bawa mereka dalam merasai pengalaman

Soal selidik terbaik mengalir dalam susunan logik untuk responden dan dengan demikian membuat pengalaman lebih mesra tinjauan. Sebagai contoh, ia dianggap sebagai amalan yang baik untuk memerintahkan soalan untuk kaji selidik kepuasan selaras dengan perintah yang pelanggan akan mengalami perkhidmatan tersebut.

4. Bercakap dengan pendengar anda, pastikan ia nyata

Selalunya ketika merancang soal selidik tinjauan ada kecenderungan untuk mengajukan pertanyaan dalam gaya formal. Lebih baik untuk menulis soalan seperti yang anda akan baca. Ini amat penting ketika merancang soal selidik untuk telefon dan wawancara bersemuka, tidak ada yang lebih buruk daripada seseorang yang membaca dengan jelas dari skrip dan sering kali anda merasakan coretan wawasan yang baik.

5. Tidak semua panjang, pendek dan manis adalah yang terbaik

Pendek kata, elakkan kebosanan. Sekiranya soal selidik terlalu lama anda menjalankan risiko keletihan tinjauan, di mana responden mendapat bosan dan dengan itu kualiti dalam maklum balas mereka akan merosot. Panjang tinjauan anda akhirnya akan bergantung kepada saluran apa yang anda gunakan untuk terlibat dengan khalayak sasaran. Cuba simpan sendiri (terutamanya soal selidik kaji selidik dalam talian) yang lebih pendek.

6. Pastikan mereka berminat!

Satu lagi cara untuk mengelakkan keletihan tinjauan dan memastikan bahawa responden masih terlibat sepanjang adalah dengan menggunakan pelbagai jenis soalan yang berbeza. Bagi kaji selidik dalam talian dan tatap muka, teknik yang lebih interaktif juga berguna untuk memastikan minat responden. Buang beberapa tarian tafsiran, lihat apa yang berlaku.

8. Pada skala 1-10, daripada 5 apa yang akan anda menilai ketidaksepakatan anda dalam sesuatu perkara?

Di mana menggunakan soalan skala Likert, kami akan menasihati menggunakan skala titik yang sama di seluruh. Ini menjadikan perkara mudah dan konsisten untuk responden. Dalam keadaan tertentu ia juga membuka peluang untuk menggunakan pelbagai teknik analisa untuk mengekstrak nilai maksimum dalam menafsirkan penemuan.

9. Membina profil laman sosial

Pastikan anda membina profil, jadi anda boleh mengklasifikasikan responden. Ini akan membolehkan anda menilai sejauh mana sampel itu mewakili populasi, dan juga menganalisis hasil untuk mengenal pasti sebarang hasil statistik secara signifikan mengikut segmen (dengan mengandaikan bahawa anda mempunyai perisian untuk melakukan ini). Lazimnya soalan-soalan ini perlu ditanya pada akhir tinjauan, tetapi anda mungkin perlu bertanya pada permulaan untuk tujuan penghalaan dan pemeriksaan.

10. Kesilapan ejaan semua salah anda

Tidak semestinya – simpannya kepada diri sendiri (dan tidak syak lagi pengikut twitter anda). Sama ada dihantar kepada pelanggan atau terus kepada responden, apa-apa soal selidik dengan nama misspelt atau typo kelihatan buruk. Sentiasa pastikan ia adalah ejaan yang diperiksa dan bukti profesional dibaca untuk meminimumkan kemungkinan ini. Juga perintis soal selidik dengan sebilangan kecil responden tipikal untuk memastikan bahawa soalan-soalan itu masuk akal, boleh dijawab, dan tidak ada ralat dalam routing.

.

Sumber: Mustard

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL