no comments

10 Tips Terbaik untuk Menulis Metodologi Disertasi

Metodologi adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam disertasi. Pada masa yang sama, ini adalah bahagian yang paling kompleks untuk menulis kerana penekanan para ulama mengenakan bahagian ini.

Secara umumnya, metodologi berfungsi untuk memaklumkan penonton tentang kaedah yang digunakan dalam penyelidikan, serta memperkenalkan dan menjelaskan alat yang digunakan untuk tujuan mengumpulkan data. Dalam kebanyakan kes, bahagian ini memerlukan banyak penyelidikan dan perhatian kepada butiran. Ia perlu menjelaskan mengapa anda melakukan apa yang anda lakukan, dan bagaimana anda melakukannya. Pada dasarnya matlamatnya adalah untuk meyakinkan penonton bahawa pendekatan anda adalah pendekatan yang betul dan akan menghasilkan penemuan yang tepat.

Metodologi sepatutnya terdiri daripada 20% daripada keseluruhan disertasi. Untuk membantu anda, kami telah memilih 10 tip untuk membimbing anda semasa menulis metodologi disertasi anda:

1. Menyemak Sampel Disertasi Lain

Untuk mendapatkan gambaran yang jelas tentang apa yang perlu anda lakukan dalam bab metodologi anda, periksa disertasi lain. Pilih disertasi terbaik dalam bidang anda dan topik anda, atau sekurang-kurangnya beberapa yang berkaitan dengannya. Dengan mengkaji semula contoh-contoh itu, anda akan mendapat gambaran yang lebih baik mengenai apa yang anda nampak seperti metodologi anda.

Sampel disertasi dapat memberikan anda sumber utama untuk metodologi anda – keutamaan. Jika anda melihat metodologi yang relevan, anda boleh membandingkan projek anda dengan kawasan subjek. Mengamalkan metodologi lain akan memberikan anda beberapa kuasa dan kaitan dalam penyelidikan anda.

Pada dasarnya, melaksanakan pengetahuan tersebut dalam disertasi anda sendiri merupakan pengetahuan tentang bidang subjek. Jika anda ingin kelihatan profesional dan memperkenalkan topik yang dipersoalkan, ini adalah cara terbaik untuk pergi.

2. Menggariskan Pendekatan Penyelidikan

Apakah pendekatan penyelidikan anda? Tentukan ini sebelum membuat kaedah. Jika tidak, anda hanya akan berputar dalam bulatan yang tidak berkesudahan.

Terdapat tiga kategori pendekatan penyelidikan: kaedah kuantitatif, kualitatif dan campuran. Mana yang terbaik untuk penyelidikan anda?

  • Penyelidikan kuantitatif menggunakan statistik dan data berangka sebagai terasnya
  • Penyelidikan kualitatif memberi tumpuan kepada makna dan subjektif
  • Penyelidikan kaedah campuran menggabungkan pendekatan kualitatif dan kuantitatif

Memilih pendekatan yang salah boleh menyebabkan tajuk yang diteliti secara terperinci, jadi pastikan anda mempertimbangkan pendekatan anda secara terperinci. Ini adalah bahagian metodologi yang berfungsi – untuk membuktikan bahawa anda telah memilih pendekatan yang paling boleh dipercayai untuk menyelidik topik yang dipilih.

3. Jadilah Deskriptif

Kaedah anda mestilah sebagai deskriptif yang mungkin. Cuba pecahkan proses penyelidikan, terangkan analisa langkah demi langkah data, dan bincangkan setiap peringkat dengan teliti. Ini akan membantu pembaca memahami bagaimana anda sampai kepada penemuan dalam disertasi.

Ini bukan semua. Anda juga perlu membenarkan semua pilihan anda kerana data sendiri tidak benar-benar boleh dipercayai. Sediakan banyak terperinci tentang sebab-sebab mengapa anda memilih pendekatan tertentu, mengapa anda memutuskan untuk menggunakan teknik yang anda pilih, dan sebagainya. Jika anda menjawab semua soalan ini dalam bahagian metodologi, anda membuat proses bacaan lebih mudah untuk penonton.

4. Ketahui Batasan Anda

Jika anda ingin mencipta disertasi berkualiti, anda mesti tahu kekuatan dan batasan kertas. Seksyen metodologi harus dapat membentangkan batasan ini kepada khalayak.

Jangan menghadkan diri kepada kekurangan sumber. Bincangkan batasan setiap jenis, termasuk yang dihasilkan daripada pilihan yang dibuat secara sengaja atau kesalahan manusia. Di samping itu, pertimbangkan etika dan cuba memenuhi standard etika yang diharapkan daripada anda. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan maklumat tanpa persetujuan dari semua peserta.

Pertimbangan sedemikian juga harus didokumenkan dalam bahagian disertasi ini.

5. Buat Penggunaan Lampiran Baik

Hentikan melihat lampiran sebagai musuh anda! Ini adalah kawan-kawan anda dan boleh membantu anda menambah bahan berkaitan secara tidak langsung dalam metodologi disertasi. Sebagai contoh, anda harus menggunakan lampiran sebagai tempat untuk meletakkan borang kebenaran yang dibincangkan sebelum ini, atau masukkan kaji selidik yang anda lakukan.

Apabila menulis di lampiran, jangan lupa untuk menunjukkan di mana pembaca dapat mencari mereka dalam bab metodologi.

6. Tentukan Soalan Penyelidikan Anda

Bahagian metodologi anda harus memberi penjelasan mengenai instrumen yang digunakan untuk menjawab semua soalan penyelidikan. Oleh itu, anda dikehendaki untuk menentukan soalan-soalan ini sebelum anda mula menerangkan metodologi yang digunakan untuk menjawabnya. Jika anda gagal menyelesaikan langkah ini dengan betul, metodologi anda tidak lengkap dan samar-samar.

7. Pastikan Seksyen ringkas dan jelas

Bahagian metodologi harus membentangkan anda sebagai penulis yang berpengalaman yang mempunyai tujuan khusus dan pemahaman yang luas tentang topik tersebut. Untuk mencapai matlamat ini, sentiasa berusaha untuk menulis ayat-ayat yang jelas dan ringkas yang bercakap secara langsung.

Bahagian metodologi anda bukanlah tempat untuk menggunakan bahasa puitis. Ini adalah salah satu bahagian utama penyelidikan dan harus menyampaikan semua maklumat yang relevan dengan ringkas dan jelas.

8. Sahkan Kaedah Penyelidikan

Walaupun anda mempersembahkan kaedah anda secara ringkas dan jelas, pembaca akan menuntut pembenaran bagi mereka. Untuk melihat penyelidikan anda sebagai yang boleh dipercayai, penonton perlu percaya pada metodologi anda. Oleh itu, anda mesti mewajarkan semua kaedah penyelidikan yang dibentangkan dalam bahagian ini.

Ini amat penting jika anda menggunakan metodologi yang tidak standard dan baru untuk menjawab soalan penyelidikan anda. Jika tidak, anda boleh menyebut kajian lain yang berkaitan dan mewajarkan metodologi anda berdasarkan hasil penemuan mereka.

9. Termasuk semua Alternatif dalam Rasional

Tidak semestinya apa jenis penyelidikan yang anda tulis – jika anda mahu menjadi baik, anda harus memberi tumpuan kepada rasionalnya. Terdapat banyak pendekatan metodologi yang tersedia untuk setiap penyelidikan, sebab itulah rasional anda harus menilai semua pendekatan alternatif ini dan mempertahankan kaedah yang dipilih.

Kenapa anda memilih kaedah itu daripada semua kaedah yang ada? Menimbang keburukan dan kebaikan kedua-dua metodologi dan alternatif lain yang berkaitan. Ini harus menunjukkan bahawa anda membuat pilihan terbaik untuk disertasi anda.

10. Gunakan Teknik Pensampelan yang Benar

Persampelan boleh menjadi sangat kompleks jika anda tidak memberi perhatian yang cukup. Saiz dan teknik yang digunakan untuk mengambil contoh adalah penting untuk penyelidikan anda, itulah sebabnya anda perlu memberi tumpuan kepada memilih teknik yang sesuai dengan pendekatan anda.

Sekarang anda tahu semua helah ini, anda sudah bersedia untuk menulis metodologi disertasi anda. Ingat – ini adalah bahagian penting dalam mana-mana disertasi, jadi melaburkan masa anda untuk memastikan ia sempurna.

 

Sumber: dissertation-service

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL