no comments

10 Petua Untuk Membantu Anda Lulus ViVa PhD Anda

1-  Ini adalah ujian untuk membuktikan bahawa anda telah menulis tesis anda sendiri. Oleh itu, jika anda telah menulis sendiri, dan penyelia anda merasakan bahawa kedua-dua tesis dan anda sudah bersedia untuk peperiksaan, maka anda tidak perlu risau.

2- Ia adalah peperiksaan ‘Open Book’. Viva bukan ujian ingatan; anda boleh membawa barangan ke dalam peperiksaan, dan benar-benar anda boleh membawa apa sahaja yang anda mahu ke dalam peperiksaan – bersebab! Sudah tentu, membawa salinan tesis anda! Anda boleh melekatkan nota ‘Post-it’ berwarna kuning (contohnya, soalan dan jawapan yang dijangkakan), walaupun secara peribadi saya membenci idea itu, dan saya hanya menggunakan Jadual Kandungan; Walau bagaimanapun, ia berfungsi dengan baik untuk sesetengah orang … lakukan apa yang membuatkan anda selesa.

3- Pemeriksa anda mahu meluluskan anda. Jangan mengharapkan perjalanan yang mudah, tetapi jangan mengharapkan sejenis pertempuran tangan tangan abad ke-abad. Anda akan sangat gugup untuk beberapa soalan pertama. Ini adalah perkara biasa, pemeriksa anda tahu bahawa, dan mereka harus bertanya kepada anda beberapa soalan untuk berehat dan menyelesaikannya dalam peperiksaan anda.

4-Ikuti peraturan biasa perbualan. Jangan mengganggu pemeriksa anda; biarkan mereka menyelesaikan soalan mereka sebelum mula menjawab. Walau bagaimanapun, jangan bimbang tentang  tidak bersetuju dengan mereka dengan cara yang hormat. Ia harus menjadi perbualan terbuka, jujur ​​dan sopan. Terus merujuk pemeriksa anda ke kerja bertulis anda. Jangan cuba menghafal semuanya, seperti yang dinyatakan di atas, mereka juga ingin memastikan bahawa anda telah menulis tesis anda sendiri. Jadi pastikan anda tahu di mana semua bahagian utama tesis anda.

5- Ia biasanya berlangsung selama dua jam. Walau bagaimanapun, ia boleh berkisar dari 90 minit hingga empat jam – jadi, seperti setiap peperiksaan lain yang pernah anda duduk di universiti, lajukan diri anda dan jangan tergesa-gesa menjadi jawapan yang kurang dipahami atau dipertimbangkan. Apabila anda ditanya soalan, tuliskannya. Ini akan memberikan anda satu minit atau lebih, dan juga jangan risau tentang jawapan yang menunjuk-nunjuk. Anda mungkin mempunyai senarai soalan viva yang dijangkakan dan jawapan anda; anda boleh membawa masuk dan merujuk kepada mereka jika anda suka.

6- Ceritakan satu atau dua cerita. Berikan pemeriksa beberapa rasa apa yang anda lakukan selama tiga tahun. Ia bukan proses klinikal yang dingin; ia penuh dengan hubungan interpersonal (bencana), dan anda keluar dari pihak yang lain dan mempunyai tesis 80,000 (atau lebih besar) untuk menunjukkannya. Walau bagaimanapun, berpegang kepada soalan yang telah anda tanyakan – mudah untuk memberikan jawapan yang boleh membawa kepada soalan-soalan lain yang sukar. Oleh itu, amalan yang tegas dan hadkan jawapan anda kepada HANYA soalan yang telah anda tanya. Ia boleh menjadi sangat mudah untuk tersandung di luar kejutan yang tidak menyenangkan jika anda mula mengembara.

7- Cuba selesaikan dan nikmatilah. Ingat, itu adalah tesis anda dan pemeriksa mahu meluluskan anda. Sekiranya anda merasa terintimidasi oleh pengalaman pemeriksa anda, maka ingatlah bahawa tiada siapa yang mengetahui lebih lanjut mengenai tesis anda daripada anda. Pada masa yang sama, jika anda tergamam dan terkedu dengan soalan yang diajukan, maka hendaklah jujur ​​dan rendah diri dan nyatakan. Pemeriksa anda lebih suka menonjolkan bebereapa perkara yang anda belum pertimbangkan, dan lebih baik untuk mengakui ini daripada cuba menegakkan benang yang basah.

8- Tahu lulus apa. Ia agak sukar untuk gagal. Biasanya terdapat enam atau tujuh hasil.

9- Pemeriksa ada di sana untuk mendengar anda. Mungkin kali terakhir dan kerap kali satu-dua ahli akademik kanan, dihormati di lapangan, akan menumpukan semata-mata pada kerja anda. Ini adalah peperiksaan PhD, yang dijalankan oleh dua orang dengan tujuan hanya untuk mendengar anda bercakap.

10- Ia adalah aktiviti yang selamat. Sebagai persiapan untuk penekanan viva akademik ini, saya telah menjalankan penyelidikan yang menyeluruh – dengan baik, saya melakukan carian Google dan melihat dua halaman pertama hits (adakah sesiapa yang benar-benar melakukan apa-apa lagi hari ini) – dan tidak menemui bukti sesiapa yang meninngal semasa viva mereka … jadi AYUH!

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL