no comments

10 petua teratas untuk menulis kajian literatur disertasi anda

Ramai pelajar yang menulis perjuangan disiplin sarjana atau Sarjana dengan konsep semakan kesusasteraan. Apa itu? Berapa lamakah kajian literatur? Bagaimanakah ia perlu berstruktur? Jika anda seorang pelajar baru atau menulis esei di peringkat yang lebih rendah di mana kajian literatur bukanlah satu keperluan biasa, konsep menyusun satu untuk disertasi boleh menjadi lebih menakutkan.
.
Di sini, kami memecahkan kajian literatur disertasi dan memberi anda beberapa petua teratas mengenai bagaimana untuk mendapatkannya dengan betul.
.
Apakah ulasan literatur?
Tinjauan kesusasteraan sering muncul di dekat permulaan disertasi Anda, dan merupakan bagian utama dari struktur disertasi keseluruhan Anda. Ini adalah ringkasan tulisan-tulisan semasa dalam bidang yang anda penyelidikan dan ke mana disertasi anda akhirnya akan sesuai. Tidak mungkin anda akan mempunyai masa untuk membaca setiap perkataan yang terdapat pada topik anda, namun dalam kajian literatur anda harus bertujuan untuk membuktikan membaca secara luas.
.
Daripada sekadar senarai penulis yang berbeza dalam bidang dan pandangan mereka, kajian literatur anda harus memberikan gambaran yang jelas mengenai keseluruhan bidang seperti yang ada sekarang, menerangkan pelbagai kesusasteraan yang berbeza, memberikan sudut pandang yang berbeza-beza mengenai isu-isu penting, dan menunjukkan di mana umum pendapat baru telah berubah atau sedang dicabar. Ia mesti memberikan kritik terhadap setiap kerja, bukan sekadar ringkasan buku dan artikel yang anda rujuk. Selain itu, ini perlu dilakukan dengan menggunakan karya berwibawa yang ditulis oleh pakar – anda perlu menilai setiap buku atau artikel yang anda temukan untuk memastikan ia telah ditulis oleh akademik.
.
Ingat – semakan kesusasteraan yang baik bukan sahaja memberikan latar belakang penting kepada penulisan disertasi anda sendiri, tetapi juga membantu untuk menunjukkan di mana disertasi anda akan masuk ke dalam bidang.

Apakah yang perlu disemak kajian disertasi?
Perenggan yang memberikan tajuk setiap buku dan kemudian meringkaskan isi kandungannya tidak membentuk kajian literatur. Anda perlu mencari tema yang disiarkan oleh beberapa pengarang dan membincangkan cara pihak berkuasa yang berlainan menanganinya. Tinjauan literatur anda harus komprehensif yang mungkin, menyebutkan semua ahli teori atau penulis utama dalam bidang subjek disertasi anda.
.
Anda perlu memberi idea yang kukuh tentang bagaimana bidang itu terletak, jadi jangan hanya menyebut setiap penulis secara individu, tetapi cuba saling menghubungkannya dengan satu sama lain dan bandingkan pendapat mereka untuk memberikan gambaran mengenai hujah-hujah semasa dan badan-badan sastera itu bersama-sama .
.
Ia mungkin berguna untuk menggunakan subheadings atau bullet points dalam penulisan disertasi anda untuk memperjelas bidang teori dan kedudukan masing-masing penulis. Subseksyen ini mungkin menggemari bidang subjek yang akan anda lawati dalam disertasi anda sendiri.
.
Berapa lamakah kajian literatur?
Sebagai panduan umum, kajian literatur disertasi mestilah kira-kira 25% daripada disertasi lengkap, walaupun ini juga bergantung kepada struktur disertasi yang lebih luas dan ruang lingkup kesusasteraan yang tersedia untuk anda. Walau apa pun, apabila mempertimbangkan kriteria kemasukan dan pengecualian anda, adalah penting untuk menanyakan berikut setiap artikel: apakah ini relevan, sesuai dan berguna?

.
Dalam praktiknya, proses ini akan memastikan bahawa semakannya tetap disesuaikan dengan topik yang dibincangkan. Tambahan pula, jika anda mendapati bahawa literatur yang ada terlalu jarang, atau sebaliknya, tidak dapat diatasi; adalah penting untuk menimbang semula soalan penyelidikan anda untuk membangunkan tumpuan yang lebih terkawal pada topik di tangan.
.
Bahagian seterusnya blog ini menawarkan 10 tip terperinci tentang cara untuk memastikan anda menulis kajian literatur disertasi yang hebat.
.
1. Soalan
Jangan mula menganalisis kesusasteraan sebelum menjelaskan di dalam fikiran anda sendiri soalan penyelidikan yang akan membimbing disertasi anda. Dengan merumuskan masalah terlebih dahulu, anda akan mengelakkan membuang-buang waktu dalam bacaan tanpa tujuan. Ketahui masalah yang membimbangkan anda dan pertimbangkan bahan melalui lensa ini sahaja.
.
2. Carian luas
Untuk menulis semakan sastera yang memuaskan, anda mesti menunjukkan keupayaan anda untuk mencari bahan yang relevan dari pelbagai sumber. Pangkalan data dalam talian merangkak untuk disertasi dan artikel berguna dengan menggunakan abstrak mereka untuk mempertimbangkan kaitan, menggunakan semua perpustakaan universiti, kolej dan jabatan yang ada, rujuk web untuk sumber tambahan, dan ikuti nota kaki. Jangan lupa juga, mengenai perkhidmatan penulisan disertasi dari Oxbridge Essays, yang menawarkan disertasi sampel sepenuhnya disesuaikan untuk memodelkan kerja anda sendiri.
.
3. Kepentingan terhadap kandungan
Kesilapan biasa dalam menulis semakan kesusasteraan adalah untuk mendapatkan terjatuh dalam penerangan rata kandungan kandungan banyak buku, artikel jurnal dan laporan yang telah anda baca. Terangkan hanya kandungan yang berkaitan langsung, dan menghabiskan banyak masa menganalisis kepentingan komparatif pelbagai sumber untuk tujuan anda sendiri.
.
4. Tema utama
Ia perlu untuk mengenal pasti, melukis, menerangkan, mentafsir dan menilai tema utama yang muncul dari kesusasteraan yang telah anda pelajari. Analisis tematik bukan sahaja menunjukkan pertunangan yang tulen dengan kesusasteraan, tetapi memberi anda perancah yang membina badan teks anda.
.
5. Sikap kritikal
Tiada apa-apa yang mesti dibuat ke dalam kajian literatur anda yang tidak diteliti, dipersoalkan dan dibedah. Pendekatan kritis terhadap semua bahan yang dikaji adalah cara untuk memastikan penghapusan deskripsi semata dan penekanan yang betul terhadap analisis asal. Andaian cabaran, menghasilkan hujah-hujah dan memberi sebab-sebab reaksi anda.
.
6. Penemuan
Di luar pengenalpastian tema dan isu-isu utama, adalah perlu untuk mencapai penemuan tertentu berdasarkan analisis anda tentang kesusasteraan yang relevan. Cobalah untuk membuat kesimpulan kerja tentang keseimbangan pendapat semasa mengenai kontroversi tertentu, mencadangkan apa yang anda percayai sebagai tren muncul atau masa depan di lapangan, kenal pasti kekurangan dalam pengetahuan semasa dan kaitkan kedudukan anda dengan orang lain.
.
7. Sumber sah
Keperluan untuk merujuk kepada pelbagai bahan telah dinyatakan, tetapi juga mempertimbangkan kesahihan sumber yang anda semak. Dalam sesetengah subjek teks klasik mengekalkan kuasa mereka untuk beribu-ribu tahun; penyelidikan saintifik yang canggih perlu menjadi lebih perhatian terhadap bahaya perundingan data usang.
.
8. Pengkategorian
Tema utama menyediakan prinsip penstrukturan semulajadi dalam kajian literatur, seperti kategori berdasarkan kaitan dengan soalan penyelidikan, kedudukan akademik, paradigma teori, kronologi, dan sebagainya. Mengkategorikan bahan yang dikaji semula ke dalam ‘untuk’ dan ‘menentang’ kelas untuk kontroversi tertentu adalah satu cara yang berguna untuk membentangkan penemuan.
.
9. Teori
Sebahagian daripada analisis anda mengenai bahan yang dikaji semula akan hampir pasti melibatkan pertimbangan teori yang mendasari setiap sumber, anggapan kerja yang sedia ada, matlamat paradigmatik, dan sebagainya. Secara jelas menyatakan rasional di sebalik aspek teoritis dengan penemuan anda sendiri dan kedudukan yang telah anda capai pada akhir tinjauan literatur.
.
10. Sumber asal
Pertimbangan piawai dalam sebarang semakan, tetapi ada yang patut diingatkan. Betapa berwibawa penulis? Adakah penulis banyak dipetik? Adakah sambutan kemudian dalam kesusasteraan memberikan kritikan yang menimbulkan keraguan terhadap kerja yang dipersoalkan, atau sokongan yang banyak?

.

Sumber: Oxbridgeessays

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL