no comments

10 Kelebihan Soal Selidik Dalam Kajian

Kelebihan Soal Selidik
1. Soal selidik adalah murah
Pertama sekali, soal selidik adalah salah satu cara yang paling berpatutan untuk mengumpulkan data kuantitatif.

Soal selidik yang ditadbir sendiri, di mana anda tidak perlu menyewa ‘surveyor’ untuk melakukan wawancara secara bersemuka, adalah cara yang cekap untuk mengumpulkan maklumat secara besar-besaran dari sejumlah besar orang dalam tempoh masa yang singkat .

Soal selidik boleh diletakkan di laman web anda atau dihantar melalui e-mel kepada pelanggan anda. Kaedah ini tidak mempunyai sebarang kos, walaupun penargetan yang kuat diperlukan jika anda ingin mempunyai kadar tindak balas tertinggi yang dapat menerima hasil yang paling tepat.

Namun, tidak kira apa jenis pertanyaan yang anda pilih, ia akan menjadi lebih murah daripada penyumberan luar kepada syarikat penyelidikan pasaran.

2. Soal selidik adalah praktikal
Selain daripada yang murah, soal selidik juga merupakan cara praktikal untuk mengumpul data. Mereka boleh disasarkan kepada kumpulan yang anda pilih dan diuruskan dalam pelbagai cara. Anda boleh memilih dan memilih soalan yang diminta serta format (pilihan terbuka atau berganda). Mereka menawarkan satu cara untuk mengumpulkan sejumlah besar data mengenai mana-mana subjek. Mereka boleh digunakan dalam pelbagai cara.

Sebagai contoh, Kumpulan KBC belajar bagaimana kaji selidik praktikal. Mereka dapat menyebarkan kuiz, pemilihan, dan soal selidik mereka semasa acara selama tiga hari. Ini dibuat mengumpul maklum balas masa nyata hampir dengan mudah.

3. Soal selidik menawarkan cara cepat untuk mendapatkan hasil soal selidik dengan cepat
Ia cepat dan mudah untuk mengumpul hasil dengan alat dalam talian dan mudah alih. Ini bermakna anda boleh mendapatkan wawasan dalam masa 24 jam (atau kurang!), Bergantung pada skala dan jangkauan soal selidik anda.

Anda tidak perlu menunggu syarikat lain untuk menyampaikan jawapan yang anda perlukan.

4. Boleh diukur
Soal selidik dan kaji selidik membolehkan anda mengumpulkan maklumat daripada khalayak yang besar.

Secara dalam talian, anda boleh mengedarkan soalan anda kepada siapa saja, di mana sahaja di dunia (dengan syarat mereka mempunyai sambungan internet). Ini bermakna bahawa untuk kos yang agak rendah, anda boleh menyasarkan bandar atau negara.

Anda boleh menggunakan pelbagai mata kutipan data, contohnya melalui berbilang tablet dalam mod kiosk.

Geografi tidak lagi berdiri di jalan penyelidikan pasaran sama ada, terima kasih kepada internet. Tetapi perhatikan perbezaan budaya antara orang dan negara ketika melakukan penyelidikan di seluruh dunia. Terima kasih kepada ciri pelbagai bahasa Ukur Anyplace, anda boleh dengan mudah membuat satu soal selidik tunggal dalam pelbagai bahasa.

5. Kesesuaian
Apabila data telah dikuantifikasi, ia boleh digunakan untuk membandingkan dan membezakan penyelidikan lain dan boleh digunakan untuk mengukur perubahan. Ini menjadikan soal selidik bulanan atau tahunan lebih dan lebih bernilai dari masa ke masa.

Meningkatkan kesesuaian membayangkan kesilapan yang disebabkan oleh terjemahan perlu diminimumkan. Dari segi terjemahan soal selidik untuk tinjauan pelbagai negara, multi-budaya dan pelbagai serantau, matlamatnya adalah untuk mencapai tahap perbandingan antara semua versi tempatan.

6. Analisis Mudah dan visualisasi
Kebanyakan kaji selidik dan penyedia soal selidik adalah sifat kuantitatif dan membolehkan analisis keputusan yang mudah. Dengan alat terbina dalam, mudah untuk menganalisis hasil anda tanpa latar belakang dalam statistik atau penyelidikan saintifik.

Alat seperti Survey Anyplace menawarkan mudah untuk mentafsir laporan dan visualisasi, yang bermaksud bahawa anda dengan cepat akan menjadikan data anda menjadi hasil. Keputusan ini boleh dimasukkan ke dalam pelbagai carta dan jadual untuk membentangkannya kepada bos, rakan sekerja, pelanggan atau pelanggan.

 

7. Soal selidik menawarkan data yang boleh diambil tindakan
Lihat penyelidikan sebagai kanvas kosong.

Semakin banyak data yang anda kumpulkan, semakin jelas lukisan itu menjadi. Semua maklumat ini memberi pemasar keupayaan untuk mencipta strategi baru dan mengikut trend dalam khalayak anda. Menganalisis data dan laporan bangunan boleh digunakan untuk menjana ramalan dan juga membuat tanda aras bagi soalan susulan atau soal selidik.

Bahagian yang terbaik?

Anda tidak memerlukan sebarang perisian statistik tambahan.

8. Tidak mahu dikenali

Tinjauan dalam talian dan e-mel membenarkan responden untuk mengekalkan privasi mereka.

Soal selidik dalam surat juga membolehkan kesilapan lengkap, yang memaksimumkan keselesaan bagi mereka yang menjawab. Malah wawancara telefon tidak bersemuka, sehingga menjadikannya komunikasi yang lebih pribadi. Penyembunyian ini meletakkan responden dengan selesa dan menggalakkan mereka untuk menjawab dengan jujur; Walau bagaimanapun, masih terdapat sentuhan manusia untuk wawancara telefon ini.

Soal selidik digital memberikan rasa tidak kenal pasti dan privasi yang terbaik. Soal selidik jenis ini bagus untuk semua jenis perniagaan dan perkara dan menghasilkan jawapan yang paling jujur.

Anda boleh pastikan andaKeputusan akan lebih tepat apabila anda mempunyai peluang untuk melengkapkannya tanpa nama.

9. Soal soal selidik tidak mempunyai kekangan masa
Apabila menggunakan borang soal selidik dalam talian, e-mel atau e-mel, tidak ada had masa dan tiada siapa di pihak yang lain menunggu jawapannya. Responden boleh meluangkan masa untuk melengkapkan soal selidik pada masa lapang mereka sendiri.

Sebagai bonus, mereka akan sering menjawab dengan lebih jujur, kerana penyelidikan telah menunjukkan bahawa mempunyai seorang penyelidik yang hadir boleh membawa kepada jawapan yang kurang jujur dan lebih sosial yang diinginkan.

10. Soal soal selidik boleh meliputi setiap aspek topik
Salah satu kelebihan terbesar ialah dapat bertanya seberapa banyak soalan yang anda suka. Sudah tentu, ia memberi manfaat kepada pemasar untuk memastikan setiap soal selidik individu pendek, kerana responden dapat mencari soal selidik yang panjang yang mengecewakan. Kami mencadangkan had 10 soalan untuk tinjauan dalam talian.

Walau bagaimanapun, kerana ia adalah cekap, kos efektif dan mempunyai cara penyampaian yang mudah, tidak ada salahnya mencipta pelbagai soal selidik, masing-masing meliputi subtopik subjek utama, yang membina satu sama lain.

 

Sumber – Survey Anyplace Blog

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL