no comments

10 Jenis Hubungan Penyelia PhD – Yang Manakah Anda?

Bukan rahsia lagi bahawa mendapatkan PhD adalah satu proses yang tertekan.

Salah satu faktor yang boleh membantu atau menghalang tempoh pengajian ini adalah hubungan antara penyelia dan pelajar. Penyelidikan menunjukkan bahawa penyeliaan yang berkesan dapat mempengaruhi kualiti PhD dan kejayaan atau kegagalannya.

Pengawas PhD cenderung untuk memenuhi beberapa fungsi: guru; mentor yang boleh menyokong dan memudahkan proses emosi; dan penaung yang menguruskan papan loncatan di mana pelajar dapat melompat ke kerjaya.

Terdapat banyak gaya pengawasan yang diterima pakai – dan ini boleh berbeza bergantung kepada jenis penyelidikan yang dijalankan dan kawasan subjek.

Walaupun penyelidikan mencadangkan bahawa memberikan sokongan mentor tambahan dan mencetuskan keseimbangan yang tepat antara gabungan dan kawalan boleh membantu meningkatkan kejayaan PhD dan hubungan penyelia, terdapat penyelidikan sedikit mengenai jenis hubungan penyelia PhD yang berlaku.

Sejak beberapa dekad pengalaman menjalankan dan mengawasi penyeliaan PhD, saya telah melihat sepuluh jenis hubungan pengawas biasa yang berlaku. Ini termasuk:

Klon
Calon itu diharapkan dapat meniru bidang, pendekatan dan pandangan dunia penyelia, menghasilkan sekumpulan penyelidikan yang mendukung reputasi dan prestij penyelia. Sering kali ini disertai dengan ketat tentang tidak cuba terlalu kreatif.

Buruh murah
Pelajar menjadi pembantu penyelidik kepada projek penyelia dan menjadi tertangkap selama-lamanya dalam ketidakseimbangan kuasa tersebut. Peranan pelanggan pelindung sering berlanjutan lama selepas tamat pengajian, dengan pelajar selama-lamanya diletakkan dalam peranan sekunder. Kerja mereka sendiri sering diabaikan sebagai tidak penting.

“Penyelia hantu”
Penyelia jarang dilihat, bertindak balas terhadap e-mel hanya sekali-sekala dan jarang sekali memahami apa-apa keperluan pelajar atau projek mereka. Bagi pelajar yang ditentukan, yang akan bekerja secara autonomi, penyelia hantu sering diterima sehingga kesulitan datang – biasanya pada akhir proses penulisan. Bagi mereka yang memerlukan sokongan dan pertunangan, ini adalah mimpi ngeri.

“The chum”
Hubungannya sangat biasa, dengan jaminan bahawa kita semua adalah kawan baik, dan pelajar ditarik ke rangkaian keluarga dan persahabatan. Situasi berlaku di mana pelajar PhD terlibat sebagai pengasuh bayi atau peranan domestik lain (biasanya tidak dibayar kerana mereka tidak ingin mengganggu penyelia dengan meminta wang). Walau bagaimanapun, kanak-kanak itu sering tidak menyokong pelajar dalam rangkaian profesional.

Kerosakan cagaran
Apabila penyelia adalah penyelidik berkuasa tinggi, hubungan itu boleh didasarkan pada hubungan minimum, kerana penampilan yang sering berlaku di seluruh dunia. Pelajar mungkin mendapati diri mereka mengambil pengajaran, tanda dan fungsi pentadbiran untuk penyelia dengan kos pembelajaran dan penyelidikan mereka sendiri.

“Combatant”
Amalan pengawasan menjadi satu kaedah penyiksaan intelektual, menghina segala sesuatu yang disampaikan oleh pelajar. Setiap penyelidikan diinterogasi dengan ketat, setiap mesyuarat adalah penyelewengan dan setiap karya tulis disunting menjadi kelalaian. Pelajar diberi kepercayaan bahawa mereka tidak berharga dan bodoh.

Crawler menyeramkan
Sesetengah penyelia memilih untuk mengejar pelajar mereka, kadang-kadang pelajar mengetuk penyelia mereka, masing-masing dengan obsesi seksual yang tidak sihat dan tidak seimbang dengan yang lain. Kebanyakan universiti di Australia telah bergerak aktif untuk menangani hubungan ini, menjadikannya kurang biasa daripada dekad sebelumnya.

Menangkap dan menipu
Sekali-sekala, penyelia dan pelajar memasuki hubungan seksual. Ini boleh untuk beberapa sebab, mulai dari keinginan untuk memohon keperluan untuk kuasa atas belia. Hal-hal ini kadang-kadang boleh membawa kepada hubungan tetap. Walau bagaimanapun, apa yang kekal dari hubungan penyelia-pelajar adalah set baki kuasa asimetri.

Kaunselor
Hampir kesemua hubungan pengawasan mengandungi beberapa aspek kaunselor atau mentor, tetapi sering terdapat sedikit latihan atau keinginan untuk membangunkan peranan dan sering ditolak sebagai penjagaan pastoral. Walaupun pengalaman hidup pelajar menjadi jelas, beberapa penyelia berkemahiran dalam menangani masalah emosi atau afektif.

Pelatih dalam latihan
Apabila calon PhD dilayan sebagai rakan sekerja dalam latihan, hubungannya selalu secara profesional, di mana individu dan karya mereka diadakan dengan hormat. Penyelia menyedari bahawa peranan mereka adalah untuk membimbing melalui peraturan dan keperluan yang tinggi, menawarkan cadangan dan melakukan beberapa pengajaran mengenai isu-isu seperti metodologi, amalan penyelidikan dan proses, dan peka terhadap kitaran hayat proses PhD. Pengalaman untuk kedua-dua penyelia dan pelajar harus menjadi satu pengakuan antara satu sama lain, mengenali pembezaan kuasa tetapi menekankan sokongan pada masa ini. Inilah yang terbaik untuk pengawasan.

Terdapat banyak universiti asas yang bergerak untuk menangani banyak isu dalam penyelia hubungan, seperti penyelia panel, dan latihan khusus dalam penyeliaan dan bimbingan amalan. Walau bagaimanapun, dasar ini perlu dimasukkan ke dalam kerja-kerja yang sudah melampaui beban dan harus mencakup penyeliaian kajian secara teratur.

 

SUMBER: Susanna Chamberlain

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL