no comments

10 Eksperimen untuk Menguji Hipotesis Permulaan Anda (DOE)

Anda tahu bahawa idea baru telah mendapat dominasi apabila ia menjadi praktikal klise.

Inilah yang saya lihat berlaku dengan “permulaan yang ramping,” falsafah melihat permulaan anda sebagai percubaan saintifik untuk mencari model perniagaan. Konsep ini bermula sebagai idea baru dan kemudian menjadi orang yang sangat popular sekarang menganggapnya sebagai akal. Sebagai rakan kongsi di firma Venture Capital, saya adalah salah seorang daripada mereka yang sering menasihati syarikat portfolio kami untuk berfikir secara kreatif tentang bagaimana untuk menguji andaian operasi mereka.

Tetapi cabarannya ialah: Apakah percubaan yang boleh anda laksanakan untuk menguji hipotesis anda? Di bawah adalah 10. Untuk menyusun eksperimen anda, saya cadangkan menggunakan Lembaga Eksperimen Javelin.

1. Blog secara terbuka mengenai apa yang anda lakukan. Ini membantu anda mendapatkan kualitatif, maklum balas peribadi, yang anda perlu memaklumkan maklum balas kuantitatif (hasil dan metrik yang boleh diukur dan metrik) yang anda kumpulkan nanti. Juga, anda perlu memasukkan temuduga bersemuka dengan pelanggan (baca petua cepat ini untuk temu ramah pelanggan yang berkesan).

2. Tanya soalan terbuka mengenai Quora dan alat-alat perbincangan dalam talian yang lain. Dengar apa yang orang katakan. Ramai pengguna mahu memberi maklum balas, tetapi mereka hanya perlu ditanya. Lompat ke tapak Q & A seperti Quora atau forum seperti Reddit atau yang khusus untuk industri anda dan mula bertanya. Anda boleh bermula dengan pertanyaan luas seperti, “Bagaimana orang menyelesaikan masalah ini …” Sebagai contoh, “Apakah alat CRM yang digunakan oleh modal teroka dan dana ekuiti swasta?” Ini akan memuncak kedua pesaing dan pelanggan.

3. Membuat tinjauan dan percubaan dengan insentif monetari dan bukan monetari. Mengirim soal selidik ke pangkalan pelanggan anda adalah cara terbaik untuk mendapatkan maklum balas dan menemui keperluan. Sebagai contoh, cubalah menilai tindak balas insentif seperti: “$ 100 dari produk kami apabila ia pertama kali mencecah pasaran.” Jika orang tidak sabar-sabar untuk menggunakan diskaun itu pada produk yang belum ada lagi, itu akan mengesahkan lagi permintaan pelanggan.

4. Kumpulkan pesanan pra. Platform crowdfunding seperti Indiegogo dan Kickstarter telah menjadikannya lebih mudah untuk mengukur permintaan pasaran untuk produk atau perkhidmatan. Dengan menerangkan ciri produk dan menawarkannya kepada orang ramai, usahawan boleh mendapatkan idea tentang bagaimana pasaran di luar platform crowdfunding akan bertindak balas. Selain itu, maklum balas serta pertanyaan segera boleh membantu pencari permulaan mengenalpasti isu-isu yang berpotensi dan membenarkan mereka membetulkannya sebelum membuat skala.

5. Jalankan iklan ujian. Gunakan Google AdWords, Yahoo !, Bing dan platform lain dengan membuat iklan yang membawa pemirsa ke halaman pendaftaran email yang meminta dan mungkin pra-pesanan. Uji iklan mana yang paling berkesan. (Sebagai contoh, Tim Ferriss berjudul bukunya berdasarkan kadar penukaran Adwords.). Dan jangan hanya mengumpul e-mel. Cuba juga mengumpul data dalam bentuk tinjauan kecil. Saya cadangkan menyemak QuickMVP, alat all-in-one untuk membina laman pelancaran, mengarahkan lalu lintas melalui Google AdWords dan menganalisis permintaan pelanggan. Berkaitan: Buktikan Idea Perniagaan Anda Akan Berjaya.

6. Uji pelbagai lelaran halaman anda. Reka bentuk dan pengalaman pengguna pastinya memainkan peranan dalam bagaimana pengguna melihat permulaan dan penawarannya. Jadi percubaan dengannya. Launchrock adalah laman web yang hebat untuk membina laman pelancaran dan menganalisis data pengguna. Atau cuba bereksperimen dengan kempen ujian A / B yang berbeza menggunakan Optimis. Berikut adalah contoh-contoh yang membuat laman pendaratan virus.

7. Bercakap dengan pengguna sebenar produk beta anda. Penguji beta berpotensi menjadi garis hidup anda semasa melancarkan produk baru. Untuk mendapatkan orang yang berminat untuk menguji permulaan anda, lihat laman web seperti Betali.st, Erli Bird dan StartupLi.st, antara lain.

 

8. Menganalisis penggunaan tapak. Menguji kata-kata apa yang paling mendapat hits dapat memberikan anda wawasan ke dalam pasaran sasaran. Menggali Google Analytics, memanfaatkan penjejakan gol, maklumat demografi, segmentasi minat dan analitik kohort.

9. Menganalisis kempen pemasaran mana yang paling mencabar. Sama seperti anda perlu memahami pengguna akhir anda, ia juga penting untuk memahami tingkah laku influencer yang menyentuh pengguna akhir anda. Terdapat beberapa alat analisis media sosial di luar sana yang dapat membantu anda dengan ini, termasuk Copromote dan Bottlenose.

10. Uji program rujukan dengan insentif monetari dan bukan kewangan. Program rujukan boleh menjadi cara terbaik untuk memperoleh pelanggan baru, sambil memastikan pelanggan semasa gembira. Contoh terkenal program rujukan yang berjaya ialah Dropbox. Syarikat itu pintar dan menggunakan insentif dua sisi untuk perkongsian. Orang yang mendaftar untuk Dropbox melalui pautan rujukan mendapat lebih banyak ruang daripada melalui pendaftaran biasa, dan perujuk mendapatkan ruang tambahan juga.

Sumber : Entrepreneur
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL